SFANTUL MARE MUCENIC SAVA


SFANTUL MARE MUCENIC SAVA

(12 aprilie 372)

Cel mai vechi si mai cinstit sfant mucenic, cunoscut si martirizat pe pamantul tarii noastre in secolul IV, este Sfantul Mare Mucenic Sava, numit uneori "Gotul" (Geto-Dacul), iar alteori "Romanul". Acest mucenic era "got de neam si traia in Gotia", cum se spune in actul sau martiric, nascut intr-un sat de pe valea raului Buzau, din parinti crestini alesi, care i-au dat o crestere duhovniceasca.

Fericitul Sava a fost crescut de mic in dragoste de Dumnezeu, in post, in rugaciune si feciorie, ajungand la tinerete cantaret la biserica unde slujea preotul Sansala, bunul sau pastor si parinte sufletesc. Putem crede ca tanarul Sava s-a facut calugar, probabil, in comunitatea monahala din Muntii Buzaului, intemeiata pe la mijlocul secolului IV de calugari veniti din Eparhia Tomisului, de teama "barbarilor" care migrau prin Dobrogea spre vestul Europei. Atat preotul Sansala, cat si fericitul Sava erau calugari misionari in tinutul Buzaului unde, probabil, era si o episcopie si converteau la crestinism numerosi daco-romani, goti si "barbari" inchinatori de idoli.

Intre anii 370-372, regele gotilor, Athanaric, stabilit in Dacia nord-dunareana, a ridicat razboi impotriva imparatului romano-bizantin Valens, si a pornit o puternica persecutie impotriva crestinilor. Atunci multi crestini au fost prinsi, batuti, inecati si arsi de vii in Dacia Traiana. Altii, de frica, se refugiau in sudul Dunarii, in Moesia si Dacia Pontica.

In actul martiric al Sfantului Mare Mucenic Sava, se spune ca in primavara anului 372, a treia zi de Pasti, noaptea, ostasii lui Athanaric, sub conducerea unui dregator, Atarid, au prins, atat pe preotul Sansala, cat si pe fericitul Sava, i-au legat si i-au batut, facandu-le multe rani pe trup, ca sa se inchine idolilor si sa manance cele jertfite lor. Sfantul Sava, infruntandu-i cu barbatie, a fost condamnat la moarte prin inecare. Legandu-i un lemn greu de gat, l-au aruncat in raul Buzau (Mousaios). Ostasii voind sa-l elibereze, el le-a raspuns: "impliniti porunca ce vi s-a dat. Eu vad dincolo de rau ceea ce voi nu puteti vedea. Vad pe cei care asteapta sa ia sufletul meu si sa-l duca in lacasul slavei lui Dumnezeu...".

Asa s-a savarsit Sfantul Mucenic Sava, dandu-si fericitul sau suflet in mainile lui Hristos. Martiriul sau a avut loc la 12 aprilie, 372, a cincea zi dupa Sfintele Pasti, fiind in varsta de 38 de ani. Moastele sale au fost luate de crestini si de preotul Sansala si ascunse. Apoi, de frica gotilor, "au fost trecute din tara barbara in Romania", adica in Imperiul Roman, la episcopul Ascholius al Tesalonicului, de origine din Capadocia.

Prin anii 373-374, la cererea Sfantului Vasile cel Mare catre dregatorul Scitiei Mici, Iunius Soranus, capadocian si el, care ii era ruda, "de a-i trimite moaste de sfinti", prezbiterii din Dacia au trimis moastele Sfantului Mucenic Sava la Cezareea Capadociei, insotite de o lunga si frumoasa scrisoare. Scrisoarea, intocmita de un preot invatat din Dacia sau, poate, de Sfantul Bretanion de la Tomis, poarta titlul "Epistola a Bisericii lui Dumnezeu din Gotia (Dacia) catre Biserica lui Dumnezeu ce se gaseste in Capadocia si catre toate Bisericile locale ale Sfintei Biserici universale". Ea a fost adresata, deci, tuturor Bisericilor locale, nu numai celei din Capadocia, dandu-i-se un caracter ecumenic, universal, cautand sa faca cunoscut tuturor ca si in Dacia Carpatica curgea sange de martiri pentru Evanghelia lui Hristos. Scrisoarea este redactata in limba greaca si este prima lucrare cunoscuta pana astazi, scrisa pe teritoriul tarii noastre.

Marele ierarh al Cezareei Capadociei, drept raspuns, i-a adresat episcopului Ascholius al Tesalonicului doua scrisori de multumire (Epistolele 164 si 165), prin care numeste pe Sfantul Sava "atlet al lui Hristos", "un martir al adevarului care a luat cununa dreptatii". Apoi adauga: "Noi l-am primit cu mare bucurie si am dat marire lui Dumnezeu". Iar catre episcopul amintit scrie: "Tu ai cinstit pamantul patriei tale (Capadocia) cu un martir care a inflorit de curand pe pamantul barbar (Gotia), care este invecinat cu al vostru".

Pomenirea Sfantului Mare Mucenic Sava se face la 12 aprilie in toate bisericile crestine din Rasarit si Apus si in chip deosebit in Biserica Ortodoxa Romana.

Sfinte Mare Mucenice Sava, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi!

Carti Ortodoxe

Cuprins