MONAHIA MELITINA BEU


MONAHIA MELITINA BEU - Manastirea Varatec

(1860-1938)

Maica Melitina s-a nascut in comuna Saliste, judetul Sibiu. In tinerete a fost casatorita si a avut 7 copii. Dintre acestia, doi baieti si doua fete au imbratisat viata monahala.

Cea dintai a plecat din casa parinteasca fiica cea mai mare, Parascheva. Intrand in obstea Manastirii Varatec, s-a calugarit in anul 1902, cu numele de Pangratia. A doua fiica, Ana, a venit la Varatec in anul 1915 si s-a calugarit cu numele de Lavrentia.

Intre anii 1915-1918 au intrat in obstea Manastirii Neamt si cei doi fii - Nicolae si Ioan. Primul a primit numele de Nectarie, iar al doilea de Ioasaf. Mai tarziu, ambii frati s-au invrednicit de treapta preotiei, ajungand buni slujitori ai altarului si vestiti cantareti.

In anul 1918 a luat jugul lui Hristos si buna mama a celor patru calugari frati, anume Maria Beu, calugarindu-se alaturi de fiicele sale in Manastirea Varatec, cu numele de Melitina. Si s-a smerit maica Melitina douazeci de ani in Manastirea Varatec, intrecand pe multe calugarite cu rabdarea, cu blandetea si cu ravna spre cele duhovnicesti. Vorbea mereu cu Dumnezeu si facea ascultare in tacere. Iar de la biserica nu lipsea niciodata. Venea cea dintai la rugaciune si facea metanii in pridvor pana se deschidea usa bisericii.

In primavara anului 1938, maica Melitina Beu - aceasta venerabila mama si calugarita - s-a savarsit cu pace, dandu-si sufletul in mainile Domnului.

Maica Pangratia a ajuns si ea o buna calugarita si neintrecuta cantareata in obstea Manastirii Varatec. La fel si sora ei, Lavrentia. Apoi s-au stramutat si ele din viata aceasta - cea dintai in anul 1953 si a doua in anul 1967 - si s-au asezat langa mormantul mamei lor, Melitina.

In anul 1969 s-a mutat la Hristos Protosinghelul Nectarie Beu, in Manastirea Bistrita-Neamt.

Iar in anul 1974 s-a savarsit si Ieromonahul Ioasaf, ultimul fiu, ca pustnic in padurile din jurul Salistei.

Asa a trait si s-a jertfit pentru Hristos maica Melitina cu fiii ei, Nectarie si Ioasaf, si fiicele ei, Pangratia si Lavrentia.

Dumnezeu sa-i numere in ceata cuviosilor parinti!

 

Carti Ortodoxe

Cuprins