CUVIOSUL DOMETIAN ARHIMANDRITUL


CUVIOSUL DOMETIAN ARHIMANDRITUL

Mare egumen al Manastirilor Neamt si Bistrita

(1407 - circa 1415)

Arhimandritul Dometian este numarat printre cei mai de seama stareti ai Manastirilor Neamt si Bistrita. Acest cuvios era ruda si ucenic al mitropolitului Iosif Musat, luand jugul lui Hristos din tineretile sale, pe cand marele ierarh era egumen al Manastirii Neamt (1373-1386).

Multi ani, Cuviosul Dometian s-a nevoit in obste, implinind cu dragoste sfanta ascultare si invatand de la cei mai sporiti calugari cunostinta cartii si mestesugul rugaciunii si al luptei celei duhovnicesti. Apoi, invrednicindu-se de cinstea preotiei, savarsea cele sfinte cu multa evlavie si frica de Dumnezeu, ajungand iscusit duhovnic si pastor de suflete. Fiind calugar invatat si iubit, atat de soborul parintilor, cat si de marele domn Alexandru cel Bun, arhimandritul Dometian a fost numit la, 7 ianuarie 1407, staret al Manastirilor Neamt si Bistrita, "ca sa fie aceste manastiri nedespartite una de alta". Din acest moment au fost unite ambele manastiri sub aceeasi conducere mai bine de 20 de ani.

In Manastirea Neamt, Cuviosul Dometian a innoit in intregime, cu ajutorul voievodului si al mitropolitului Iosif, atat biserica si chiliile, cat si viata duhovniceasca, marind soborul lavrei la peste 150 de calugari si primeste in dar icoana Sfintei Ana de la Manuel Paleologu. Asemenea si la celelalte Manastiri, Probota, Bogdana si Moldovita, randuieste stareti buni si poarta grija de toti - de calugari, de sihastri, de preoti, de popor si de tot sfatul tarii - ca un adevarat parinte al tuturor ce era.

Dintre ei a ridicat apoi duhovnici si egumeni iscusiti, dascali si neadormiti rugatori pentru toata lumea. Tot la Manastirea Neamt, staretul Dometian a intemeiat o vestita scoala de caligrafi si miniaturisti din tarile romane, neintrecuta de nici o alta scoala manastireasca, condusa de ucenicul sau, venerabilul calugar caligraf Gavriil Uric. A intemeiat, de asemenea, o bogata biblioteca cu numeroase opere patristice, dintre care multe erau copiate in lavra.

In Manastirea Bistrita, staretul Dometian a marit, la fel, numarul calugarilor la peste 50 de nevoitori si a randuit asezamant de viata duhovniceasca intocmai ca la Neamt. Apoi a randuit duhovnici si slujitori alesi, spre slava lui Dumnezeu si cinstea ctitorului fondator, Alexandru cel Bun, care adesea zabovea aici. Cei mai alesi dintre ucenicii sai de la Bistrita au fost: arhimandritii Grigorie si Eutimie, ieromonahii Ioasaf, Ioan, Cornelie si Timotei, duhovnicul Daniil, monahii Paisie Uric, fiul sau Gavriil Uric si numerosi altii. Tot la Manastirea Bistrita, Cuviosul Dometian a format o scoala de gramatici, unde multi tineri invatau carte de la calugarii cei mai luminati si de unde ieseau preoti de sate, dascali, cateheti, gramatici si copisti.

La porunca marelui staret, s-a scris la Bistrita de catre calugari prima cronica moldoveneasca si s-au copiat mai multe scrieri din Sfintii Parinti. Iar in anul 1407 s-a scris vestitul pomelnic al Manastirii Bistrita, in care voievodul Alexandru cel Bun este numit "adevaratul ctitor al sfant lacasului acestuia", iar "arhimandritul Dionisie, adica Dometian, conducatorul acestui sfant lacas".

In prefata pomelnicului, staretul Dometian da aceste frumoase invataturi: "Oricine voieste sa se izbaveasca de caderea in pacatul de voie sau fara de voie, sa se curete. Prin cainta si marturisire adevarata si milostenie se curata pacatele, si cei doritori a se invrednici de fericirea vesnica sa vie cu rusinare si cu frica de Dumnezeu catre sfanta si soborniceasca si apostoleasca Biserica, ca sa-si marturiseasca pacatele...".

Cuviosul arhimandrit Dometian era, de asemenea, duhovnicul marelui domn Alexandru cel Bun si sfetnicul sau de taina, la al carui indemn s-au zidit numeroase biserici "si s-au facut multe lucruri bune in Tara Moldovei". In timpul staretiei sale, Manastirile Neamt si Bistrita au cunoscut o mare dezvoltare duhovniceasca si culturala, nemaicunoscuta pana atunci. Aceeasi deosebita amploare a luat si isihasmul moldovean in jurul ambelor manastiri, fiind mult sustinut de acest mare staret. In timpul staretiei sale apar in tinutul Neamt cateva mici sihastrii noi, precum sihastria "din Hang", sub Ceahlau, sihastria de la Topolita si Boistea - Targu Neamt, sihastria "Nechidului", sihastria Tazlaului si altele.

Acest staret s-a dovedit si un bun chivernisitor al averilor manastiresti si neintrecut iconom al casei lui Dumnezeu. Pentru toate acestea arhimandritul Dometian este numarat printre cei mai de seama stareti ai monahismului moldovean din secolul al XV-lea. In anul 1415, ajungand la adanci batraneti, evlaviosul mitropolit Iosif, cel dintai parinte al Moldovei, si-a dat sufletul in mainile Domnului si a fost ingropat la Manastirea Bistrita, in partea de sud a pronaosului, unde i s-a descoperit mormantul in anul 1975, in urma lucrarilor de restaurare a bisericii.

 

Carti Ortodoxe

Cuprins