CUVIOSUL NICODIM IEROMONAHUL


CUVIOSUL NICODIM IEROMONAHUL

Manastirea Putna

(secolul al XV-lea)

Ieromonahul Nicodim era cu metania din Manastirea Neamt. Invatand de la ucenicii vestitului dascal si caligraf Gavriil Uric mestesugul miniaturii si al copierii de carti bisericesti, Cuviosul Nicodim a ajuns unul din iscusitii caligrafi miniaturisti din marea lavra. El se indeletnicea, atat cu nevointa vietii calugaresti, cat si cu rugaciunea si copierea de carti duhovnicesti de invatatura. In acea vreme traiau in Manastirea Neamt cei mai vestiti calugari dascali si caligrafi, care copiau pentru obste invataturile Sfintilor Parinti, ce formau hrana duhovniceasca a monahilor si credinciosilor.

Acest cuvios ieromonah era, de asemenea, si un iscusit parinte duhovnicesc pentru calugari si mireni, vorbind tuturor de Hristos si ajutand la mantuirea multor suflete.

In anul 1470, mergand la Putna cu egumenul Ioasaf, a luat porunca de la Stefan cel Mare sa scrie un Tetraevanghel pentru Manastirea Humor, pe care il termina la 17 iunie 1473. Frumoasele miniaturi, icoane, ornamente si intreaga caligrafie fac din acest manuscris cel mai pretios Tetraevanghel ce se pastreaza astazi in tara noastra. Icoana Maicii Domnului si a celor patru evanghelisti, ca si portretul lui Stefan cel Mare, de o mare valoare, nu puteau fi lucrate asa de frumos decat de mana binecuvantata a unui calugar cuvios. Si acesta a fost Cuviosul Nicodim de la Putna.

Asa nevoindu-se ieromonahul Nicodim Dascalul si bineplacand lui Dumnezeu, s-a stramutat cu pace la cele vesnice catre sfarsitul secolului al XV-lea, lasand in urma cateva manuscrise frumos impodobite si mai multi fii duhovnicesti.

 

Carti Ortodoxe

Cuprins