SFANTUL SOFRONIE MARTURISITORUL


SFANTUL SOFRONIE MARTURISITORUL -
Manastirea Cioara- Sebes

(secolul al XVIII-lea)

Sfantul Sofronie era de loc din satul Cioara-Sebes, judetul Alba. Fiind de mic foarte iubitor de Dumnezeu, a primit schima monahala la una din sihastriile Tarii Romanesti, ajungand vestit sihastru si implinitor al Evangheliei lui Hristos.

In anul 1756, intorcandu-se in satul natal, a intemeiat o mica sihastrie in padurile din imprejurimi, cunoscuta cu numele de "Schitul Cioara", adunand acolo si cativa ucenici. Apoi, vazand asuprirea si nedreptatea la care erau supusi romanii ardeleni ortodocsi si arzand de ravna pentru Hristos, a umblat ani de zile prin satele din Ardeal, indemnand pe credinciosi sa pazeasca cu sfintenie credinta ortodoxa. Pentru aceasta, la porunca craiului Ardealului, a fost aruncat in temnita si batut cumplit pentru ravna si indrazneala lui.

Fiind scos din inchisoare, a inceput iarasi a marturisi dreapta credinta in satele din Muntii Apuseni. Apoi a fost din nou intemnitat si chinuit pentru Hristos. Dar, cu rugaciunile credinciosilor fiind eliberat, la 14 februarie, 1761, a adunat un "mare sobor" in orasul Alba Iulia, cerand egalitate in drepturi poporului roman si episcop ortodox pentru credinciosii din Ardeal.

In acelasi an, vazandu-si dorinta implinita, s-a retras la Manastirea Curtea de Arges, unde, mai traind putin, s-a savarsit cu pace, dandu-si sufletul in mainile lui Hristos. Biserica Ortodoxa Romana l-a canonizat in anul 1955, numarandu-l in ceata sfintilor marturisitori si se face pomenirea lui la 21 octombrie.

Sfinte Preacuvioase Parinte Sofronie, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi!

 

Carti Ortodoxe

Cuprins