CUVIOSUL DIONISIE SIHASTRUL


CUVIOSUL DIONISIE SIHASTRUL

Muntii Buzaului

(secolul al XIV-lea)

Cuviosul Dionisie Sihastrul a fost unul din sihastrii cei mai renumiti de la sihastria Fundatura. El s-a nevoit aici in a doua jumatate a secolului al XIV-lea. Prin traditie i se spunea "Torcatorul", deoarece se ocupa cu torsul lanii, din care isi castiga existenta, indeletnicire obisnuita celor mai multi sihastri din Muntii Buzaului.

Ajungand cu darul lui Hristos la masura nepatimirii, si-a sapat o pestera intr-o stanca greu accesibila, la 4 metri deasupra pamantului. In pestera, cuviosul si-a facut un mic paraclis de rugaciune, unde neincetat dadea lauda lui Dumnezeu. Aici s-a nevoit Cuviosul Dionisie Sihastrul mai mult de 30 de ani, rabdand cu barbatie frigul iernii, umezeala, foamea si mai ales cumplitele ispite de la diavoli. Si era asa de sporit printre sihastrii din partea locului, ca izgonea duhurile necurate din oameni si cunostea cele viitoare. Pentru aceea multi il cinsteau si-i cereau cuvant de folos.

Nevointa Cuviosului Dionisie Sihastrul era aceasta: toata saptamana se ostenea singur in pestera, petrecand in neadormita rugaciune, in post, in pazirea mintii si in cugetarea celor viitoare. Hrana si-o castiga torcand lana, pe care i-o aducea ucenicul de prin sate. O data pe saptamana, spre Duminici, cobora din pestera si se impartasea cu Trupul si Sangele lui Hristos la biserica din Sihastria Fundatura. Apoi iar urca in pestera, tragand scara in chilie si asa isi continua sfanta nevointa. Locul unde isi sprijinea scara se cunoaste si astazi. Marele sihastru Dionisie Torcatorul a crescut mai multi ucenici, care au ajuns si ei sihastri vestiti si i-au urmat intru totul nevointa. Astfel, chilia lui poate fi considerata ca o mica sihastrie pustniceasca, care a contribuit mult la dezvoltarea vietii isihaste in Muntii Buzaului.

 

Carti Ortodoxe

Cuprins