CUVIOSUL ANTONIE PROTOPSALTUL


CUVIOSUL ANTONIE PROTOPSALTUL - Manastirea Putna

(secolul al XVI-lea)

 

Ieromonahul Antonie Protopsaltul era unul din ucenicii vestitului dascal si protopsalt Eustatie de la Putna. Luand de tanar jugul lui Hristos in obstea Manastirii Putna si invatand carte in scoala de gramatica si de psaltichie de aici, a ajuns in putina vreme calugar sporit si cantaret iscusit. Cunostea bine limbile greaca si slavona si copia cu indemanare carti de folos sufletesc si de cantari pentru strana.

 

Dupa trecerea din viata a ieromonahului Eustatie, dascalul sau, monahul Antonie, s-a invrednicit de darul preotiei, ajungand dascal si protopsalt in locul lui, la scoala de muzica psaltica de la Putna. Si era vestit in toate manastirile din Moldova de nord, incat multi calugari si tineri de prin sate invatau de la dansul a citi, a scrie si a lauda pe Dumnezeu. Era inca preot si duhovnic iscusit, povatuind multe suflete la limanul mantuirii. Iar la marile praznice si la hramul manastirii, Cuviosul Antonie impodobea biserica cu cele mai frumoase cantari, ca in vremea Bizantului de altadata.

 

Intre anii 1546-1547, Cuviosul Antonie Protopsaltul de la Putna a scris o carte cu alese cantari bisericesti, dupa care se invata si se canta la scoala de psaltichie de aici. Deci, bine nevoindu-se si laudand pe Dumnezeu ziua si noaptea mai mult de 50 de ani, ieromonahul Antonie Protopsaltul s-a savarsit cu pace, adaugandu-se in ceata fericitilor parinti.

 

 

Carti Ortodoxe

Cuprins