CUVIOSUL IACOB CEL VREDNIC


CUVIOSUL IACOB CEL VREDNIC - Primul egumen al Manastirii Slatina

(secolul al XVI-lea)

Acest preacuvios parinte, precum insusi numele il arata, a fost cel dintai egumen al Manastirii Slatina. Caci, indata ce voievodul Alexandru Lapusneanu (1553-1564) incepu sa zideasca acest dumnezeiesc lacas in cinstea Schimbarii Domnului la Fata, la indemnul Cuviosului Pahomie Sihastrul, el incredinta aceasta lucrare ieromonahului Iacob, vrednic slujitor al lui Hristos din Manastirea Neamt.

Egumenul Iacob era duhovnic renumit in marea lavra a Moldovei. Apoi, ajungand parinte sufletesc al Manastirii Slatina in anul 1558, a supravegheat si a condus cu multa pricepere zidirea acestei ctitorii voievodale. La 3 septembrie 1559, cand s-a sfintit biserica in prezenta ctitorului si a zeci de mii de credinciosi, Cuviosul Iacob devine sfetnic de taina si duhovnic al familiei voievodului.

Timp de 15 ani, cat a condus Manastirea Slatina, egumenul Iacob a format aici o obste de peste 60 de calugari cu o aleasa viata duhovniceasca. Unii dintre ei erau schimonahi si iscusiti lucratori ai rugaciunii lui Hristos.

Altii, vestiti duhovnici si povatuitori de suflete pentru calugari si mireni. Iar altii, dascali invatati in greaca si slavona, buni cunoscatori ai Sfintilor Parinti, cronicari si caligrafi indemanatici. Sub supravegherea acestui neobosit egumen s-au copiat la Manastirea Slatina de catre ucenicii sai numeroase carti filocalice si de cult, s-au scris pagini importante din cronica Moldovei si s-au pregatit sute de tineri pentru preoti la sate. Inca si viata isihasta a luat o mare dezvoltare in jurul manastirii. Caci se nevoiau in partea locului zeci de ucenici ai Cuviosului Pahomie, din care unii erau mari asceti si lucratori ai rugaciunii. Pe toti acestia ii ajuta marele egumen.

De asemenea, ieromonahul Iacob a impodobit biserica cu alese odoare voievodale, a zidit din temelie chilii pentru calugari si a inzestrat manastirea cu numeroase danii, situand astfel ctitoria lui Alexandru Lapusneanu in randul celor mai renumite ctitorii voievodale din Moldova. Pentru toate acestea, egumenul Manastirii Slatina a fost numit de tot poporul "Iacob cel Vrednic", caci era plin de intelepciune si frica de Dumnezeu si niciodata nu dadea inapoi din fata primejdiei.

Un mare merit a avut Cuviosul Iacob indemnand pe domnul Moldovei sa zideasca si alte lacasuri sfinte, atat in tara, cat si in Muntele Athos. Cu sfatul sau s-au innoit manastirile Bistrita, Tazlau, Bogdana-Radauti, Sfantul Dumitru-Suceava etc, cum si mai multe lacasuri atonite, in frunte cu Manastirea Dochiaru, pe care o reface in intregime.

La toate acestea, egumenul Iacob adauga inca o inteleapta fapta buna. Vazand sfarsitul apropiat al voievodului, precum si numarul mare al potrivnicilor sai si dorind mantuirea marelui domn, l-a sfatuit sa primeasca schima monahala. Astfel, in anul 1568, Cuviosul Iacob cel Vrednic a savarsit la Slatina tunderea monahala a lui Alexandru Lapusneanu, punandu-i numele de Pahomie, dupa numele marelui sihastru care l-a sfatuit sa zideasca manastirea. Putin mai tarziu, trecand la cele vesnice, atat monahul Pahomie, cat si doamna Ruxandra cu fiii lor, au fost inmormantati de egumen in biserica inaltata de ei. In anul 1572, egumenul Iacob s-a mutat la cele vesnice.

 

Carti Ortodoxe

Cuprins