CUVIOSUL CASIAN MONAHUL


CUVIOSUL CASIAN MONAHUL

Manastirea Putna

(secolul al XV-lea)

Acest parinte vrednic de pomenire a fost unul din cei mai vestiti caligrafi si impodobitori de carti bisericesti de la Manastirea Putna. Era cu metania din Manastirea Neamt, unde s-a nevoit multi ani in placere de Dumnezeu si smerita ascultare. Aici, in scoala de gramatici a marii lavre, a invatat monahul Casian de la cei mai iscusiti dascali si miniaturisti, atat limbile greaca si slavona, cat si copierea si impodobirea cu miniaturi a cartilor de slujba. Astfel, in putina vreme a devenit un renumit calugar caligraf in Manastirea Neamt, scriind cu rabdare si migala numeroase manuscrise. Numele sau devenise cunoscut in manastirile din Moldova.

Auzind de aceasta voievodul Stefan cel Mare si dorind sa-si inzestreze ctitoria sa de la Putna, care atunci se zidea, cu carti de slujba, a poruncit monahului Casian sa-i scrie mai intai mineiul pe luna august, cu slujba hramului manastirii, Adormirea Maicii Domnului. Pe fila 44 se gaseste urmatoarea insemnare: "Acest minei pe august l-a scris Stefan Voievod, domnul Tarii Moldovei, cu mana pacatosului Casian". Mineiul a fost terminat de scris, probabil, in anul 1466. Un an mai tarziu, adica in 1467, monahul Casian termina de scris si impodobit, la cererea marelui voievod, al doilea minei, pe luna noiembrie.

Venind la Putna cu egumenul Ioasaf, monahul Casian a fost printre cei dintai dascali si miniaturisti care au intemeiat vestita scoala de caligrafi din aceasta manastire. Aici a mai scris si alte carti bisericesti si a format mai multi ucenici, care i-au continuat aceasta duhovniceasca indeletnicire.

Asa nevoindu-se Cuviosul Casian ca la 50 de ani, mereu rugandu-se si impodobind carti bisericesti spre slava lui Dumnezeu, catre sfarsitul secolului al XV-lea a adormit cu pace in obstea Manastirii Putna.

 

Carti Ortodoxe

Cuprins