MONAHUL GUDIIL AVACARITEI


MONAHUL GUDIIL AVACARITEI - Minastirea Neamt

(1892-1971)

Acest parinte vrednic de pomenire, cu nume de arhanghel, a fost toata viata portarul Minastirii Neamt. Era din comuna Vinatori-Neamt.

in anul 1925 a intrat in nevointa calugareasca si a sporit mult in ascultare si smerenie, incit toti se foloseau de viata lui.

Ascultarea parintelui Gudiil era aceasta: ziua taia lemne la bucatarie, facea curatenie in curte si hranea animalele, iar noaptea statea de straja la poarta minastirii. Si a implinit cu sfintenie aceasta ascultare, fara cirtire si fara impotrivire. Se ducea oriunde era trimis, asculta ca un copil de fiecare si facea toate cu bucurie si binecuvintare. Pentru aceea il iubeau toti parintii si se foloseau de smerenia lui.

Aproape o jumatate de secol a stat de veghe parintele Gudiil in poarta Minastirii Neamt, ca o candela nestinsa. Seara inchidea portile grele de stejar, ducea inchinatorii la arhondaric si suna clopotul de odihna. La miezul noptii suna clopotul de Utrenie si chema parintii la rugaciune. Iar in zorii zilei iarasi deschidea portile Minastirii, tragea clopotul de desteptare si mergea la biserica.

Parintele Gudiil era inca foarte milostiv si primitor de straini. Seara aduna inchinatori si saraci la el, ii hranea cu mincare de la trapeza si ii odihnea. Iar el atipea pe o lavita afara linga poarta. Dimineata ii destepta si ii libera cu pace. Daca il intreba cineva cum il cheama, batrinul raspundea - Gudiil monahul si portarul!

Spre sfirsitul anului 1971 a zis smeritul ascultator catre unul din clerici:

- Parinte Ioane, in curind ma duc din viata aceasta. Te rog sa vorbesti ceva la ingroparea mea.

- Despre ce sa vorbesc, parinte Gudiil?

- Eu toata viata am facut ascultare si am fost intotdeauna multumit.

- Dupa doua zile, parintele Gudiil si-a dat sufletul in miinile Domnului. Asa s-a savirsit un mare calugar al Minastirii Neamt !

Carti Ortodoxe

Cuprins