CUVIOSUL PANGRATIE ARHIMANDRITUL


CUVIOSUL PANGRATIE ARHIMANDRITUL - Manastirea Sucevita

(secolele XVI-XVII)

Acest cuvios iubitor de Hristos era ucenic al mitropolitului Gheorghe Movila, pe cand era egumen in Manastirea Sucevita (15647-1579). Apoi, ravnind vietii pustnicesti, s-a facut sihastru, cu binecuvantarea dascalului sau, pe un deal din apropierea manastirii, numit pana astazi "Dealul lui Pangratie". Aici, facandu-si un bordei in mijlocul padurii, s-a nevoit Cuviosul Pangratie peste 20 de ani in neincetata rugaciune, in post si in priveghere, rabdand multe ispite de la diavolul. Numele lui devenise cunoscut in toate satele de pe valea Sucevitei si multi credinciosi il cautau pentru binecuvantare si pentru cuvant de folos. Avea inca si darul vindecarii bolilor, caci se facuse vas curat al Duhului Sfant.

In anul 1610, Cuviosul Pangratie a fost ales egumen si parinte duhovnicesc al Manastirii Sucevita, pe care o povatuieste cu multa intelepciune 15 ani. Ca egumen, a inmultit numarul monahilor la peste 50 de rugatori, dintre care o parte traiau in obste, iar ceilalti sihastreau in padurile din jurul Sucevitei. Pe toti ii avea sub ascultare arhimandritul Pangratie, deprinzandu-i frica de Dumnezeu, smerenia si neincetata rugaciune, care este maica tuturor faptelor bune. Cuviosul Pangratie s-a ingrijit si de buna chivernisire a manastirii, innoind chiliile monahilor si ale sihastrilor si facand multe milostenii la satenii din valea Sucevitei. Era inca foarte cinstit si cautat de credinciosi, "avand multa trecere in poporul de la sate".

Savarsind, astfel, calatoria acestei vieti, dupa cuvantul Sfintei Evanghelii, s-a mutat la cerestile lacasuri in primele decenii ale secolului XVII.

 

Carti Ortodoxe

Cuprins