SFANTUL LEONTIE DE LA RADAUTI


SFANTUL LEONTIE DE LA RADAUTI

Manastirea Bogdana

(secolele XIV-XV)

Sfantul Ierarh Leontie este numarat printre cei dintai sfinti romani pe care i-a odraslit pamantul Moldovei si adevaratul parinte duhovnicesc al Cuviosului Daniil Sihastrul. Dupa traditie era de loc din orasul Radauti. Apoi, ravnind Sfintilor Parinti de odinioara si arzand cu inima dupa dragostea lui Hristos, spre sfarsitul secolului al XlV-lea s-a facut sihastru in padurile seculare din partea locului.

Deci, calugarindu-se cu numele de Lavrentie, s-a invrednicit mai tarziu de darul preotiei. Apoi, impreuna cu cativa ucenici, a intemeiat o vestita sihastrie de calugari in codrii Radautilor, ce se chema, dupa numele sau "Schitul Laura" (Lavra) sau "Manastirea Sfantului Lavrentie" (Pe locul unde a fost Sihastria lui Lavrentie se afla satul Laura - Suceava.) .

In obstea sa, Cuviosul Lavrentie a format multi ucenici cu viata aleasa, printre care se numara si Sfantul Daniil Sihastrul. In Schitul Laura, insusi Cuviosul Lavrentie s-a nevoit si a avut o traire asa de inalta, incat s-a invrednicit de la Dumnezeu de darul facerii de minuni. Ca pe multi bolnavi ii vindeca cu rugaciunea sa si era tuturor parinte, sfetnic, dascal si ocrotitor.

Dupa intemeierea Episcopiei de Radauti, auzind domnul Moldovei, Alexandru cel Bun, de nevointa sa, l-a randuit episcop al acestui scaun. Si a pastorit cu multa intelepciune turma lui Hristos cativa ani de zile, invatand pe toti dreapta credinta si facandu-se tuturor pilda de sfintenie. Apoi, ravnind iarasi vietii sihastresti, s-a retras din scaun si s-a facut schimonah cu numele de Leontie, ajungand cel mai vestit sihastru si parinte duhovnicesc din nordul Moldovei. Deci, mai traind putin si uimind pe toti cu smerenia, cu nevointa si cu darul minunilor pe care le facea, si-a dat sufletul cu pace in mainile Domnului.

Mai tarziu, proslavindu-se prin oarecare minuni si fiind gasit in mormant cu trupul intreg si nestricat, s-a asezat cu cinste in biserica episcopala din Radauti spre inchinarea tuturor, unde multi credinciosi primeau sanatate si mangaiere la sfintele sale moaste, ajungand vestit pana dincolo de hotarele Moldovei.

In anul 1639, pradandu-se biserica, au disparut si moastele Sfantului Leontie din Radauti. Unii cred ca au fost luate de navalitori. Altii spun ca au fost ingropate de calugari in biserica, in anul 1783, odata cu desfiintarea manastirii. Insa, locul unde se afla astazi, singur Dumnezeu il stie. In anii 1621-1622 un vestit teolog ucrainean, ieromonahul Zaharia Kopystenski din Kiev, scria despre el: "In Radauti, in episcopie, Sfantul Leontie facatorul de minuni zace cu trupul intreg...".

Sfinte Preacuvioase Parinte Leontie, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi!

 

Carti Ortodoxe

Cuprins