SCHIMONAHUL IUVENALIE BIRSAN


SCHIMONAHUL IUVENALIE BIRSAN - Minastirea Slatina

(1890-1968)

Viata

Acest parinte iubitor de nevointa era din comuna Malini, judetul Suceava. In anul 1923, luind jugal lui Hristos, a intrat in Minastirea Slatina. Dupa doi ani s-a calugarit si a ajuns un calugar foarte sporit. in anul 1949 a primit marele si ingerescul chip al schivniciei, iar in anul 1968 s-a savirsit cu pace.

Fapte si cuvinte de invatatura

1. Nevointa parintelui Iuvenalie era aceasta:

Toata ziua zacea si zicea rugaciunea lui Iisus; facea ascultare cu multa dragoste si minca o data pe zi dupa ce termina de citit Psaltirea. Noaptea dormea citeva ore pe o lavita si facea sute de metanii, iar de la biserica era nelipsit.

2. Odata 1-a intrebat staretul:

- Parinte Iuvenalie, de ce te grabesti asa la chilie? Iar batrimil a raspuns:

- Ma asteapta Psaltirea si nu pot s-o las singura !

3. in alta zi, iarasi l-a intrebat:

- De ce esti intristat, parinte Iuvenalie?

- Pentru ca a trecut ziua si n-am terminat Psaltirea de citit, a raspuns el. Dar nu maninc pina n-o citesc.

4. intr-o zi, a vazut batrinul citiva frati stind de vorba pe cerdac. Deci, trecind pe linga ei, a zis cu glas tare: "Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul! Cum au auzit fratii cuvintele acestea, indata s-au rusinat si lasind vorba au plecat la chilii.

5. Altadata, i-au zis fratii:

- Parinte Iuvenalie, da-ne un cuvint de folos.

- Iertati-ma, fratilor, a raspuns batrinul, sint om pacatos. intrebati pe parintii duhovnici.

6. Timp de 40 de ani, parintele Iuvenalie a avut in minastire aceeasi sfinta ascultare de paracliser si clopotar. Si suna clopotele cu asa indemanare ca toate formau o adevarata simfonie, slavind pe Dumnezeu si repetind mereu numele ctitorului fondator: A-le-xan-dru La-pus-nea-nu !

7. Odata l-a intrebat staretul:

- Parinte Iuvenalie, ce zgomot se aude noaptea in chilia sfintiei tale?

- Iarta-ma, parinte staret, cind ma ingreunez de somn, atunci las Psaltirea si ma apuc de pisat griu pentru coliva. Apoi iar citesc la psaltire si fac metanii.

8. in alta zi l-au intrebat fratii:

- Parinte Iuvenalie, de ce fugi asa de noi ? Iar batrinul le-a raspuns:

- Dar nu stiti ca schivnicul nu are voie sa vorbeasca mai mult de sapte cuvinte pe zi? Apoi indata a intrat in chilie.

9. Pentru multa lui osteneala, parintele Iuvenalie ajunsese un calugar sporit si plin de dragoste pentru Dumnezeu si oameni. Diavolul insa il zavistuia si ii facea multe ispite ca sa-1 tulbure la rugaciune.

intr-o zi, l-au intrebat parintii:

- Cu cine vorbeai asta noapte, parinte Iuvenalie? Iar batrinul a raspuns:

- Ei, ma sfadeam cu vrajmasii, ca mereu ma viziteaza ! Uneor imi stinge candela, alteori imi inchide Psaltirea, imi rastoarna scaunul, imi varsa oala cu apa sau imi ascunde metaniile ca sa ma indeparteze de la rugaciune.

10. in vara anului 1968, pe cind parintele Iuvenalie citea la psaltire, deodata s-a luminat la fata si si-a dat sufletul in miinile lui Dumnezeu ! Unii parinti au vazut o lumina cereasca la fereastra chiliei lui si intrind inauntru, l-au gasit adormit in genunchi ca capul sprijinit pe psaltire

Asa s-a nevoit si asa s-a mutat la cele vesnice schimonahul Iuvenalie, clopotarul Minastirii Slatina!

Carti Ortodoxe

Cuprins