PUSTNICII DIN POIANA TRAPEZEI


PUSTNICII DIN POIANA TRAPEZEI - Valea Sihastriei

(secolele XVII-XVIII)

In vatra isihasta din jurul Manastirii Sihastria s-au nevoit in secolele trecute multi cuviosi parinti iubitori de liniste. Pe poteca ce duce din Sihastria peste Muntele Agapia, la numai 1 km in padure, se afla o mica poiana, cunoscuta pana astazi cu numele de "Poiana Trapezei".

Aici s-au nevoit pentru dragostea lui Hristos, pana la mijlocul secolului XIX, generatii intregi de calugari isihasti. Iar nevointa acestor sihastri era aceasta: fiecare se ostenea in chilia sa toata saptamana, in rugaciune, in post si in cugetarea celor dumnezeiesti. Duminica si in sarbatori se adunau cu totii, impreuna cu parintele lor duhovnicesc, la priveghere de toata noaptea in paraclisul de lemn de alaturi. Dupa cantarea Utreniei se savarsea Sfanta Liturghie si se impartaseau cu Trupul si Sangele Domnului. Apoi sihastrii mancau impreuna asa-numita masa a dragostei, la un loc anume pregatit in mijlocul poienii. La urma luau binecuvantare de la parintele lor duhovnicesc si se retrageau la chilii.

In acest loc s-au nevoit intotdeauna duhovnicii iscusiti in rugaciune si intelepti in cuvant, la care alergau numerosi sihastri din partea locului. Si era traditia ca la praznicele imparatesti si mai ales la Craciun, la Sfintele Pasti si la Pogorarea Sfantului Duh sa se adune toti sihastrii din Muntii Sihlei si Agapiei la parintii din Poiana Trapezei. Aici isi marturiseau gandurile la batranul, privegheau la slujba pana dimineata, dand lauda lui Dumnezeu, se impartaseau cu Trupul lui Hristos si luau masa impreuna dupa traditie. Apoi se sarutau duhovniceste si plecau linistiti la colibele lor. Toti cei care veneau la acesti sihastri erau odihniti si ospatati, de unde si numele locului "Poiana Trapezei", adica "Poiana ospatului si a iubirii".

Ca o marturie a trecutului, se mai vad pana astazi in aceasta poiana urme de chilii si cativa pomi fructiferi.

Carti Ortodoxe

Cuprins