MONAHUL IOANICHIE STURZU


MONAHUL IOANICHIE STURZU - Manastirea Secu

(1880-1943)

Parintele Ioanichie Sturzu a fost vestit alinator al suferintelor omenesti cu ajutorul plantelor medicinale. S-a nascut in comuna Pipirig si a fost in tinerete pastor de oi. Apoi, iubind viata calugareasca, a luat jugul lui Hristos in Manastirea Secu si era in toate foarte ascultator, bland la cuvant si milostiv.

Milostenia catre aproapele o savarsea parintele Ioanichie, atat ca arhondar, prin primirea credinciosilor la arhondaric (camere de oaspeti), cat mai ales prin ingrijirea bolnavilor de reumatism cu propriile sale maini. Fiind un bun cunoscator al plantelor medicinale, parintele Ioanichie le aduna din vreme, le prepara si astepta sa le foloseasca. Nu departe de chilia lui avea o casa cu patru incaperi, un fel de bolnita cu paturi si cazi pentru baie. Aici primea gratuit oameni din sate, bolnavi de reumatism, pe care ii tinea pana se simteau mai bine.

Iar tratamentul il facea astfel: mai intai cerea bolnavilor sa se marturiseasca de pacatele lor; apoi ii pomenea la biserica si la Sfantul Maslu; le pregatea zilnic bai calde din plante, pe care le prepara cu mainile sale. La amiaza aducea bolnavilor mancare de la trapeza si asa continua bunul nevoitor timp de 15-20 de zile. Marturiseau batranii care l-au cunoscut pe parintele Ioanichie, ca bolnavii care se tratau la el se intorceau mai sanatosi la casele lor, iar unii dintre ei se vindecau definitiv cu rugaciunea si cu tratamentul sau. Pentru o nevointa ca aceasta, numele si milostenia parintelui Ioanichie erau cunoscute peste tot.

Aceasta a fost osteneala sa timp de 25 de ani. Apoi, imbolnavindu-se si el ca un muritor, in anul 1943 s-a mutat la cele vesnice, unde nu este durere nici intristare, nici suspin.

Carti Ortodoxe

Cuprins