MONAHIA XENIA VELISARIE


MONAHIA XENIA VELISARIE - Manastirea Agafton

(1852-1926)

Maica Xenia Velisarie a fost o floare binecuvantata in obstea Manastirii Agafton. S-a nascut in comuna Ipotesti. Mama ei era sora cu mama poetului Mihai Erminescu si cu maicile Fevronia, Sofia si Olimpiada Iurascu din Agafton. Pe cand copila avea zece ani, a venit schimonahia Fevronia din manastire si a zis mamei sale:

- Sora, tu esti saraca si ai copii multi. Da-ne noua o fata s-o crestem, s-o facem calugarita, ca sa se roage lui Dumnezeu pentru voi si sa fie mostenitoarea noastra in manastire.

- Cu bucurie, maica Fevronie. Iti dau pe asta mai mare!

Asa a ajuns in manastire maica Xenia. Aici a fost crescuta cu multa grija in casa matusilor ei, invatand de mica ascultarea, smerenia, cantarea bisericeasca si sfanta rugaciune. Ajungand in varsta, s-a facut mireasa lui Hristos si lauda pe Dumnezeu ziua si noaptea. Ucenicele ei spun ca maica Xenia era din copilarie o fiica tacuta, retrasa si iubitoare de liniste; se ruga mult, postea mereu si avea darul lacrimilor.

- De ce plangi, maica Xenia? o intrebau ucenicele.

- Plang pentru varul meu ca a avut o viata zbuciumata si a murit de tanar! Venea mereu pe la noi. Ne citea din cartile lui, iar noi ii vorbeam de Dumnezeu si il indemnam sa se roage. De atunci ii fac regulat parastas la biserica.

Asa s-a nevoit maica Xenia 60 de ani in Manastirea Agafton, slavind pe Dumnezeu si rugandu-se pentru oameni. In vara anului 1926 a adormit cu pace si a fost inmormantata in cimitirul manastirii.

Carti Ortodoxe

Cuprins