PUSTNICII PARTENIE SI GHERASIM


PUSTNICII PARTENIE SI GHERASIM - Manastirea Sihastria


(+ 1940)

 

Acesti sihastri erau cu metania din Manastirea Neamt, iar cu locul nasterii, ieromonahul Partenie era din judetul Iasi si monahul Gherasim din judetul Botosani.

 

La inceputul acestui secol, ieromonahul Partenie impreuna cu ucenicul sau s-au retras la liniste in padurile din jurul Manastirii Sihastria. Acolo si-au facut doua chilii si un mic paraclis intr-o poiana care se numeste pana astazi "Poiana lui Partenie". Padurile si culmile din jurul Manastirilor Agapia, Secu, Sihastria si Sihla au fost renumite in ultimele patru secole pentru viata pustniceasca. Sute de pustnici vestiti s-au nevoit in aceasta vatra isihasta. Osemintele unora dintre ei si urmele chiliilor se mai intalnesc in padurile din partea locului si astazi. Iar numele lor au ramas in memoria urmasilor, ca toponime legate de poieni, de obcine si de paraie.

 

In aceasta mica poiana, care le poarta numele, s-au ostenit 30 de ani parintii Partenie si Gherasim, rugandu-se lui Dumnezeu ziua si noaptea pentru ei si pentru lume. Ei iubeau mai ales postul, metaniile, privegherea de noapte si Psaltirea, pe care o citeau necontenit. In sarbatori savarseau dumnezeiasca Liturghie si se impartaseau cu Trupul si Sangele Domnului, impreuna cu alti sihastri din imprejurimi. Hrana si-o agoniseau din aceeasi poiana pe care o cultivau cu cartofi si legume si adunau bureti din padure. Iar painea o primeau din Manastirea Sihastria.

 

Intr-o zi a venit un frate din Manastirea Sihastria la chilia parintelui Partenie, sa-i ceara cuvant de folos. Iar batranul l-a intrebat:

- Frate, stii Psaltirea pe de rost?

- Nu, a raspuns fratele.

- Atunci pentru ce stai in manastire, daca nu citesti mereu psalmii lui David?

 

Din ziua aceea a invatat fratele toata Psaltirea pe de rost si nu manca pana n-o termina de rostit in fiecare zi.

 

In anul 1932, Cuviosii parinti Partenie si Gherasim s-au dus sa se inchine la Mormantul Domnului si au ramas acolo, la una din manastiri. Deci, bineplacand lui Dumnezeu, dupa cativa ani s-au savarsit la Manastirea Sfantul Sava, mutandu-se la cerestile lacasuri.

 

Carti Ortodoxe

Cuprins