SCHIMONAHUL ISAAC DASCALUL


SCHIMONAHUL ISAAC DASCALUL - Manastirea Neamt

(1817)

Cuviosul Isaac schimonahul a fost unul dintre cei mai mari dascali de limba greaca si slavona din Manastirea Neamt. Originar din partea locului, a intrat din tinerete in marea lavra, deprinzand de la cei mai invatati calugari buna nevointa in Hristos si invataturile Sfintilor Parinti.

In pomelnicul ctitoresc al Manastirii Neamt se spune ca era atat de iscusit in ambele limbi, incat "a invatat pe parinti limba elineasca si a talmacit carti multe din limba elineasca". Schimonahul Isaac a creat o adevarata scoala de greaca la Neamt, reusind sa invete pe unii calugari limba in care s-au scris cele mai multe opere ale Sfintilor Parinti. In timpul staretiei Cuviosului Paisie, schimonahul Isaac se numara printre cei dintai dascali de "elinie", alaturi de arhimandritul Macarie, ieromonahul Ilarion, ierodiaconii Stefan si Grigorie Dascalul, monahul Gherontie si altii, toti romani de neam.

Din limba greaca, schimonahul Isaac a tradus cu iscusinta multe carti patristice, indeosebi filocalica: Cartea Sfintilor Varsanufie si Ioan (1787), si opera integrala a Sfantului Simeon Noul Teolog, cartile Sfantului Efrem Sirul, Octoihul Maicii Domnului, cu cele 56 de canoane ce se citesc la Pavecernita (1816) si altele. Toate aceste carti dovedesc marea evlavie pe care o avea Cuviosul Isaac catre Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu si catre invataturile cele mai inalte ale Sfintilor Parinti. De asemenea, graiul atat de dulce, de clar si curgator al traducerilor sale dovedeste cat de iscusit carturar si cunoscator al limbilor literare greceasca si romaneasca era schimonahul Isaac Dascalul.

Din limba slavona, schimonahul Isaac a talmacit Tipicul Mare, zis "al Sfantului Sava", tiparit la Iasi in anul 1816, aratand si in aceasta limba aceeasi pricepere si indemanare. Dupa anul 1800, parintele Isaac Dascalul s-a nevoit cativa ani in obstea Schitului Prodromul - Athos. Aici a continuat sa traduca mai multe carti care, netiparindu-se, au circulat in manuscris prin manastiri, din care multe s-au pierdut.

Intorcandu-se la metanie, schimonahul Isaac Dascalul scrie, la rugamintea calugarilor din manastire, Viata pe larg a staretului Paisie si traduce si alte carti18. Pe langa ascultarea sa de dascal, traducator si scriitor de carti patristice, prin care cauta slavirea lui Dumnezeu in graiul neamului si folosul sufletesc al tuturor romanilor, Cuviosul Isaac din Manastirea Neamt avea o ne vointa cu totul aleasa. Indeosebi se nevoia cu postul, cu rugaciunea, cu tacerea, cu citirea "dumnezeiestilor Scripturi" si cu privegherea cea de noapte. Apoi avea cuget smerit, socotindu-se mai pacatos decat toti si nevrednic de cele sfinte.

Asa petrecand bunul ostas al lui Hristos, schimonahul Isaac Dascalul, si bine savarsindu-si calatoria, si-a dat sufletul in mainile Domnului si a fost adaugat parintilor sai din Manastirea Neamt.

 

Carti Ortodoxe

Cuprins