CUVIOSUL DOMETIE MONAHUL


CUVIOSUL DOMETIE MONAHUL - Manastirea Neamt

(+ 1905)

Spun parintii ca in obstea Manastirii Neamt se nevoia, in a doua jumatate a secolului XIX, un calugar foarte evlavios si nebagat in seama, cu numele Dometie. De 60 de ani facea ascultare la vitele manastirii, carand resturi de mancare de la bucatarie si zicand neincetat rugaciunea lui Iisus, in deplina tacere si multumire duhovniceasca. La chilie nu avea decat rasa, Ceaslovul si Psaltirea. Iar pentru ca nu auzea, parintii ii spuneau "Dometie cel surd de la vacarie", ca sa-l deosebeasca de ceilalti calugari cu acelasi nume.

In anul 1905, intr-o zi de toamna, a zis eclesiarhul manastirii catre toti:

- Parintilor, a murit Dometie cel surd de la vacarie. L-am gasit in chilie, cu Psaltirea langa el si l-am asezat in pridvorul bisericii. Care voiti sa cititi la Psaltire in noaptea aceasta langa parintele Dometie, cum este obiceiul la calugari?

- Ii citesc eu la Psaltire! a raspuns ieromonahul Ioanichie Moroi.

La miezul noptii, cand au venit calugarii la Utrenie, toata biserica era plina de buna mireasma.

- De unde este aceasta mireasma duhovniceasca in sfanta biserica? intrebau pe ieromonahul Ioanichie.

- A iesit din sicriul parintelui Dometie! raspundea el.

Atunci calugarii, intelegand ca l-a proslavit Dumnezeu ca pe un sfant, au inceput a face inchinaciuni imprejurul sicriului, zicand:

- Cuvioase parinte Dometie, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi! Apoi, aducandu-si Psaltirile, s-au rugat toata noaptea pentru odihna sufletului sau. Si s-au adunat atat de multi, incat nu mai incapeau in pridvor si in naos. De aceea unii citeau la Psaltire in jurul bisericii.

In timpul inmormantarii, trupul monahului Dometie a raspandit din nou buna mireasma. Atunci arhiereul Narcis Cretulescu, staretul manastirii, a rostit aceste cuvinte:

- Vedeti, parintilor, cum proslaveste Dumnezeu pe cel ce face ascultare fara cartire? Vedeti pe cel ce se roaga neincetat, cu rabdare si care nu cauta rasplata de la oameni, ci de la singur Iisus Hristos? Parintele Dometie cel sarac acum s-a imbogatit! Parintele Dometie, pe care nimeni nu-l baga in seama, acum se roaga in cer pentru noi. Caci asa proslaveste Dumnezeu pe calugarii cei smeriti si ascultatori!

Carti Ortodoxe

Cuprins