IEROSCHIMONAHUL IOSIF PROTOPSALTUL


IEROSCHIMONAHUL IOSIF PROTOPSALTUL - Manastirea Neamt

(1840?)

Acest cuvios parinte a fost cel mai mare dascal de muzica psaltica al Manastirii Neamt din prima jumatate a secolului XIX.

Originar din partea locului, ieroschimonahul Iosif "Nemteanu", cum i se spunea in manastire, a luat jugul lui Hristos in marea lavra a Moldovei, prin anii 1790. Fiind inzestrat de Dumnezeu cu multa intelepciune si cu darul frumoasei cantari, aici a invatat de la dascali batrani cunostintele cele duhovnicesti si mestesugul muzicii bisericesti. Si atat de bine a deprins muzica psaltica, incat, in putini ani, pe toti marii psalti nemteni i-a intrecut. Si atat de frumos canta la biserica, incat multi veneau sa-l asculte, caci canta lui Dumnezeu cu mare evlavie, ca o adevarata alauta duhovniceasca, iar glasul sau umplea biserica, destepta inimile si scotea lacrimi.

Invrednicindu-se de darul preotiei, ieroschimonahul Iosif a fost timp de peste 20 de ani mare duhovnic si protopsalt si cel dintai dascal de psaltichie nemtean, care intemeiaza o scoala de muzica bisericeasca traditionala in Manastirea Neamt. Sub staretul Paisie, in biserica se canta la strana dreapta pe note liniare, dupa obiceiul bisericilor slave, iar la stanga se canta muzica psaltica veche.

Deci, vazand dascalul Iosif ca se indeparteaza calugarii de muzica bizantina veche, sistematizata de Sfantul Ioan Damaschin (secolul VIII), a cautat sa impodobeasca din nou Biserica cu cantarile psaltice pe cele opt glasuri. Caci tarile romane au folosit din inceput in cult muzica psaltica, adusa, fie direct din Bizant, fie din Muntele Athos, prin intermediul calugarilor.

Cuviosul Iosif a scris si a compus cantari pe melodie psaltica si a format ucenici vestiti de muzica veche in manastirile nemtene. Scoala intemeiata de el a stralucit la Neamt pana spre sfarsitul secolului XIX, fiind socotit ca un mare dascal si innoitor de muzica veche in Moldova; a fost premergatorul ieromonahului Macarie Protopsaltul, adevaratul innoitor al muzicii psaltice romanesti.

In Istoria Manastirilor Neamtu si Secu se scriu urmatoarele despre Cuviosul Iosif: "In vremea staretiei lui Dometian staretul (1823-1834), care a urmat dupa Ilarie (1818-1823), foarte mult era impodobita aceasta monastire cu parintele dascalul Iosif ieromonah"19. Iar in Pomelnicul ctitoresc al Sfintei Monasteri Neamt, se insemneaza urmatoarele despre el: "A adus in Manas- tirea Neamt stiinta si invatatura musichiei vechi a cantarilor bisericesti, pe care le-a paradoxit (predat) la multi parinti".

Deci, impodobind Biserica lui Hristos cu alese cantari duhovnicesti si bine savarsind calatoria vietii, s-a stramutat la cerestile lacasuri in anul 1840, lasand in urma numerosi ucenici.

Carti Ortodoxe

Cuprins