SCHIMONAHIA MELANIA MINCU


SCHIMONAHIA MELANIA MINCU - Schitul romanesc "Sfintul Ioan Botezatorul" de la Iordan

(1893-1969)

Aceasta floare aleasa a monahismului nostru era de loc din comuna Chiajna, judetul Prahova. Cind avea 12 ani a venit la Minastirea Tiganesti si a stat opt ani de zile sub ascultarea unei calugarite batrine.

in anul 1913 a primit schima monahala. Apoi s-a smerit in minastire inca 35 de ani, fiind foarte iubitoare de biserica si rivnind pentru fericita liniste. In anii 1925-1935 s-a invrednicit sa se inchine de doua ori la Mormintul Domnului, iar in anul 1947 a fost trimisa ca vietuitoare la schitul romanesc "Sfintul Ioan Botezatorul" de pe malul riului Iordan.

Timp de 22 de ani s-a nevoit schimonahia Melania cu inca doua suflete in pustiul Iordanului, rabdind barbateste lipsa, arsita soarelui si strainatatea. Cautind sa urmeze Cuvioasei Maria Egipteanca si mai ales Sfintului Ioan Botezatorul, maica Melania se hranea numai cu pesmeti si legume. Toata ziua tacea, cara apa din Iordan, uda gradina, lucra la facerea chiliilor si zicea rugaciunea lui Iisus. Seara facea Vecernia in biserica si dormea citeva ore. Apoi se destepta, facea Utrenia, citea la psaltire si statea de veghe pina catre ziua. La toate aceste osteneli era insotita de maica Natalia, ucenica ei, cu metania din aceeasi minastire, iar duhovnicul lor era Cuviosul Ioan lacob, egumenul minastirii.

In primavara anului 1969, maica Melania Mincu s-a imbolnavit si s-a mutat la odihna cea de veci. Iar trupul ei a fost ingropat acolo, alaturi de biserica.

Carti Ortodoxe

Cuprins