CUVIOSUL IOV SIHASTRUL


CUVIOSUL IOV SIHASTRUL - Manastirea Rasca

(secolul al XVI-lea)

Pustnicul Iov era cu metania din Manastirea Rasca, dascal si povatuitor al arhiepiscopului Ioan cel Sfant (1550-1598). Cuviosul acesta s-a nevoit mai intai in obste, intrecand pe toti cu ascultarea si osardia lui. Apoi s-a facut ucenic unui sihastru vestit ce traia in Muntele Plesu din apropiere, ostenindu-se in pustie ca la 30 de ani.

Acolo, in putina vreme, a ajuns cu darul lui Hristos cel mai vestit sihastru din jurul Manastirii Rasca. Dascal al rugaciunii, povatuitor de suflete si parinte al multor sihastri iubitori de liniste, el a prevestit mai inainte pustiirea Manastirii Rasca si risipirea calugarilor, care s-a petrecut la anul 1574. In acest an, pradand turcii manastirile si satele Moldovei, au jefuit si odoarele Manastirii Rasca. Atunci, toti calugarii si insusi Cuviosul Ioan de la Rasca s-au retras in munte la pustnicul Iov si acolo s-au nevoit impreuna cativa ani, rabdand multe primejdii pana ce iarasi s-a linistit tara. La acest fericit sihastru venea adesea arhiepiscopul Ioan "cel Sfant" de la Rasca, pentru cuvant de folos si multe facea dupa sfatul lui.

Asa petrecand, cuviosul Iov Pustnicul s-a mutat la vesnica odihna spre sfarsitul secolului al XVI-lea, fiind ingropat de ucenici in pustie. Locul acela se cheama pana azi "Poiana lui Iov", popular "Iova".

Carti Ortodoxe

Cuprins