Distinctiile bisericesti


SECTIUNEA a IV-a

Distinctiile bisericesti

Art.144 - Pentru activitate deosebita in domeniul lucrarii bisericesti, sub raport liturgic, didactic, misionar-pastoral, cultural-publicistic, social, gospodaresc-edilitar sau administrativ-economic, preotii de mir pot primi urmatoarele ranguri onorifice bisericesti:

a. Sachelar,

b. Iconom,

c. Iconom stavrofor.

Art.145 - (1) Rangul de sachelar se acorda de catre Chiriarh preotilor care au o activitate bisericeasca bogata. Sachelarul poarta ca semn distinctiv brau albastru.

(2) Rangul de iconom se acorda de Chiriarh, intr-o sedinta a Permanentei Consiliului Eparhial, preotilor sachelari, care au o activitate bisericeasca remarcabila. Iconomul poarta ca semn distinctiv brau rosu, iar la serviciile religioase, bedernita.

(3) Rangul de iconom stavrofor se acorda de Chiriarh, intr-o sedinta a Permanentei Consiliului Eparhial, preotilor iconomi, care au o activitate bisericeasca exceptionala. Iconomul stavrofor poarta ca semn distinctiv cruce pectorala, brau rosu, iar la serviciile religioase, bedernita.

(4) Pentru activitate indelungata si deosebita, diaconilor din randul clerului de mir li se poate acorda de catre Chiriarh rangul de arhidiacon, cu dreptul de a purta cruce pectorala.

(5) In caz de abateri grave, aceste distinctii pot fi retrase de catre Chiriarh, direct, sau in baza unei hotarari consistoriale.

Art.146 - (1) Protopopii, in timpul functionarii lor in aceasta calitate, poarta ca semn distinctiv cruce pectorala, brau si culion rosu, iar la serviciile religioase, bedernita.

(2) Vicarul administrativ eparhial, consilierii eparhiali si inspectorii eparhiali cu functii de conducere de la eparhii, precum si inspectorii cu functii de conducere de la Patriarhia Romana, pe durata functionarii lor in aceste calitati, poarta ca semn distinctiv cruce pectorala, brau si culion ciclamen.

(3) Vicarul administrativ patriarhal, consilierii patriarhali si inspectorul general bisericesc de la Patriarhia Romana, pe durata functionarii lor in aceste calitati, poarta ca semn distinctiv cruce pectorala, brau si culion violet.

(4) Cadrele didactice din invatamantul preuniversitar si universitar teologic pot fi recompensate pentru activitatea lor cu ranguri acordate de Chiriarh.

Art.147 - (1) Pentru activitate meritorie indelungata pe taram pastoral-misionar, administrativ-bisericesc, didactic-educativ si social-filantropic, la propunerea Chiriarhilor, Patriarhul acorda distinctia "Crucea Patriarhala" pentru clerici si mireni, cu Gramata.

(2) In acelasi scop, la nivelul eparhiilor, se pot institui, prin hotarare a Permanentei Consiliului Eparhial, distinctii arhiepiscopale si episcopale, dupa rangul eparhiei care le instituie, iar la Mitropolii, distinctii mitropolitane.

Carti Ortodoxe

Cuprins