Institutii bisericesti cu scop misionar


PARTEA A III-A

Institutii bisericesti cu scop misionar

Art.161 - In Biserica Ortodoxa Romana functioneaza, ca institutii cu scop misionar:

A. Institutul Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane cu patrimoniu distinct, avand sectoarele: Editura, Tipografie si Ateliere, la nivelul central al Patriarhiei;

B. Institutii media: posturi de radio si televiziune, centre si birouri de presa, agentii de stiri, cotidiane si periodice etc., la nivelul Patriarhiei Romane si al eparhiilor;

C. Casa de ajutor reciproc a clerului si salariatilor bisericesti, la fiecare eparhie.


A. Institutul Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane

Art.162 - (1) Institutul Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane este condus de Patriarh, iar activitatea sa este coordonata de unul din Episcopii-vicari patriarhali, fiind administrat de Permanenta Consiliului National Bisericesc.

(2) Produsele Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane se distribuie eparhiilor, parohiilor, manastirilor si credinciosilor prin magazinele bisericesti eparhiale.

(3) Editura si Tipografia Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane au exclusivitate in privinta editarii, tiparirii si difuzarii Sfintei Scripturi, a cartilor de cult si a manualelor de teologie, care se vor tipari numai cu aprobarea Sfantului Sinod.

Art.163 - Eparhiile pot organiza singure edituri si tipografii, precum si ateliere de pictura si de confectionat icoane, de tesatorie si croitorie de vesminte preotesti, de broderie, de tesut covoare, de lumanari etc., pentru a implini in exclusivitate cerintele unitatilor de cult din eparhie.

Art.164 - Sfantul Sinod aproba anual Calendarul Bisericesc pe baza textului elaborat de Cancelaria Sfantului Sinod, care se tipareste la Tipografia Institutului Biblic si tipografiile eparhiale, cu respectarea dreptului de copy-right, iar difuzarea se face in conditiile stabilite anual de Sfantul Sinod, numai in cuprinsul fiecarei eparhii.

Art.165 - Institutul Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, precum si eparhiile care au tipografii si ateliere proprii, sunt obligate a lua masurile necesare pentru respectarea prevederilor legale in vigoare privind dreptul exclusiv al Bisericii de a produce si valorifica obiectele si bunurile necesare activitatii de cult.

Art.166 - Pentru sustinerea activitatilor pastoral-misionare, cultural-educative si socialfilantropice, Biserica Ortodoxa Romana, prin unitatile sale de cult, poate desfasura activitati economico-gospodaresti.

B. Institutii media

Art.167 - La nivelul Patriarhiei Romane si al eparhiilor pot functiona, sub directa indrumare a Chiriarhului, institutii media (posturi de radio si de televiziune, centre si birouri de presa, agentii de stiri, cotidiane si periodice etc.), a caror activitate se aproba de organismele bisericesti abilitate, in conditiile legii.

C. Casa de ajutor reciproc a clerului si salariatilor bisericesti

Art.168 - Casele de ajutor reciproc ale clerului si salariatilor bisericesti din eparhii au ca scop acordarea de imprumuturi si ajutoare membrilor lor, la cererea acestora, iar activitatea acestora se va desfasura potrivit propriului regulament.

Carti Ortodoxe

Cuprins