AVORTUL


AVORTUL

117. -Avortul este uciderea pruncilor in pintece, prin diferite mijloace. "Despre femeile care curvesc si-si omoara fatul in pintece, fortindu-se sa faca ucideri, sa se opreasca dupa hotarirea data mai inainte, ca sa se impartaseasca la iesirea din viata. Daca procedind cu iubire de oameni, dupa cum am aflat, hotarim ca (sa fie oprite) vreme de zece ani, dupa treptele canonisirilor hotarite" - Ancira, 21.

118. -"Femeile, care iau buruieni otravitoare si pierzatoare, precum si cele care primesc otravurile omoritoare de prunci, sa se supuna canonului de 20 de ani al ucigasului" VI. ec. 91.

119. -"Femeile, care-si omoara copilul in pintece prin mestesugire, se supun canonisirii ucigasului. La noi nu se tine seama de subtilitatea expresiei de copil format sau neformat in pintece, caci nu se osindeste numai pentru copilul care va sa se nasca, ci si pentru primejdia femeii, care s-a pus pe sine in pericol de moarte, caci de multe ori, femeile care fac astfel de incercari se nenorocesc si mor. Pe linga aceasta, se mai adauga si uciderea copilului, ca o ucidere dupa intentie. Pocainta lor nu se va intinde pina la moarte, ci sa se primeasca dupa zece ani, insa sa se aprecieze bine felul lor de indreptare, nu numai dupa multimea anilor, ci si dupa evlavia intru pocainta" - Sf. Vasile, 2.

120. -"Femeile care au nascut in calatorie si n-au purtat de grija de prunc, sa fie supuse vinovatiei ucigasului" - Sf. Vasile, 33.

121. -"Despre femeile de care Sf. Vasile in canonul 2 si 18 spune ca: femeile care strica copilul in pintece cu mestesuguri, precum si cele care dau si iau doctorii pentru ca sa-i piarda si sa dea copilul afara, noi hotarim ca (in conditiile canonului 3) acestora sa li se dea canonisire cel mult cinci sau trei ani" - Ioan Post. 33.

122. -"Femeile care fara voie au pierdut copilul, se canonisesc un an"- Ioan Post. 34.

123. -"Femeia care nu se ingrijeste de copilul ei cu intentie, sau din neglijenta avorteaza, sa i se dea canonul pentru uciderea premeditata" -loan Post. 36.

124. -"Femeia ce va bea ierburi ca sa scurga rodul trupului si sa nu nasca coconi, aceea sa aiba pocanie cinci ani si metanii cite treisute cinci pe zi. Iar de va face si barbatul asa, mai rau este, nici Biserica sa nu-i primeasca prescura lui, nici prinosul lui, de nu se va pocai" -PBG, 20

125. -"Muierea care-si va ucide pruncii la nastere cu ajutorul vrajitorilor de buna voie, aceea intru toate zilele vietii ei sa se pocaiasca. Muierea curva ce va bea ierbi ca sa nu nasca, sau de va naste si va sugruma coconul ei, sa aiba pocanie noua ani si metanii cite 16o pe zi si altele" - PBG. 20 .

126. -"Muierea de va zamisli si va bea ceva ca sa scurga si sa se lepede inceperea dintr-insa, sa se pocaiasca 8 ani si metanii 367 zilnic. Daca ea va muri din avort, sa nu se ingroape in cimitir" -PBG. 124.

127. -"Femeile care-si strica pintecele, ca sa nu mai nasca copii, zece ani sa se pocaiasca. Doi ani sa stea afara, in curtea Bisericii, trei ani sa stea la usa Bisericii ascultind Scripturile; alti patru ani sa stea cu catehumenii in tinda Bisericii, (adica in pronaos), pina ce diaconul zice: "Cei chemati iesiti"...; iar un an sa stea in Biserica cu credinciosii, la Liturghie si apoi sa se impartaseasca" - ILT. 21, p. 245.

Carti Ortodoxe

Cuprins