STARET


STARET

1908. -Staretul este conducatorul duhovnicesc si gospodaresc al obstii manastiresti. El este superior egumenului. Poate fi staret si un simplu monah daca obstea si autoritatile il socotesc vrednic. El are dreptul de a fi ascultat fara limita cand indrumarile sale sunt in conformitate cu legea Domnului si respecta legile fizice si sufletesti ale fiecarui ins in parte. El are datoria de a duce munca de lamurire si catehizare obsteasca si particulara ingrijindu-se de mantuirea tuturor (II Cor. 1,14; Prov. 28,28; Ecles. 10,6; V. Monahismul).

1909. -"Prezbiterul care va avea intarirea de egumen poate hirotesi anagnost si ipodiacon pentru manastirea sa", -Sf. Nichifor 6 

1910. -"Oricare egumen care nu-si va cauta pe calugarii cei ce fug sa-i primeasca si sa-i tamaduiasca, acela sa se afuriseasca". -ILT, 44.

1911. -"Egumenul orice sfat va face cu vreo femeie ori de ce lucru intr-ascuns de frati sau cu copii, sa se alunge unii ca aceia din egumenie ca nu sunt destoinici". -PBG, 142.

1912. -"Egumenul care nu va petrece dupa legea lui Dumnezeu si dupa randuiala Sfintilor Parinti, ci va petrece dupa voia lui si nu va avea pe toti intr-un chip, ci unuia ii va da ceva iar altuia din frati nu-i va da; si pe unii ii va iubi, iar de altii va incepe a nu se ingriji, unii ca aceia sunt departe de Dumnezeu si de dragostea Lui; unii ca aceia sa se scoata din egumenie". -PBG, 142.

Carti Ortodoxe

Cuprins