CARTEA CANONICA

 

CARTEA CANONICA

274. - Cartea canonica este scrisoarea de slobozenie si recomandare data de episcop clericilor, care trec dintr-o eparhie intr-alta. Sunt clerici care sunt impinsi de diferite interese, sau si-au creat o atmosfera rea intr-o eparhie si atunci se duc intr-alta. Acolo nu poate fi primit fara carte canonica a eparhiotului, in carele mentioneaza daca are reputatie buna si este vrednic sa mai slujeasca. Sunt laici care nu au loc in eparhia lor, dar au reputatie buna si merita sa fie hirotonisiti; atunci ei cauta sa se duca in alta eparhie si deci au nevoie de scrisoare de recomandare. In orice caz recomandarea trebuie sa fie facuta cu multa grija si numai daca se intemeiaza pe adevarul temeinic verificat al vredniciei, caci altfel se introduc in slujba Domnului cei nevrednici, iar recomandatia devine o tradare a Capului Bisericii, Hristos Domnul. (Luca 9,58; F. Ap. 21,26; II Tim. 2,36).

275. -"Daca vreun cleric sau laic, afurisit sau neprimit (la candidatura de hirotonie), ducandu-se in alta cetate va fi primit fara scrisoare de recomandare, sa se afuriseasca si cel ce l-a primit si cel ce a fost primit". -Apost. 12.-

276. -"Iar daca cel ce vrea sa treaca in alta eparhie, ar fi dintre cei afurisiti, sa i se prelungeasca afurisirea, ca unuia ce a mintit si a amagit biserica lui Dumnezeu". -Apost. 13.-

277. - Nici unul dintre episcopii sau preotii sau diaconii straini sa nu se primeasca fara scrisoare de recomandare, iar cand le vor aduce, sa se cerceteze si daca vor fi propovaduitori ai dreptei credinte sa se primeasca, iar de nu, sa li se dea cele de trebuinta si sa nu fie primiti la impartasanie, fiindca multe se fac prin amagire... -Apost. 33.-

278. -"S-a hotarat ca cei saraci si cei ce au nevoie de ajutor, dupa ce vor fi cercetati, sa calatoreasca numai cu epistole in care sa se arate ca sunt oameni pasnici, iar nu cu scrisori de recomandare, caci se recomanda numai persoanele care se bucura de oarecare merite". -IV ec. 11.

279. -"Clericii streini si necunoscuti sa nu liturghiseasca in alta cetate, fara epistola de recomandare de la propriul lor episcop", (cum ca au preotie lucratoare). -IV ec 13.

280. -"Deoarece unii clerici au parasit bisericile pentru care au fost hirotoniei, si fara stirea episcopului lor, s-au dus la alti episcopi si s-au asezat la biserici straine, si prin aceasta ei au devenit niste nesupusi, hotaram ca din luna ianuarie a trecutului indiction al patrulea (692), nici unul dintre clerici in orice treapta s-ar afla, nu are voie sa se aseze la alta biserica, fara scrisoare de slobozenie de la episcopul sau. In viitor, cel ce nu va respecta aceasta hotarare, ci va rusina pe cel ce l-a daruit cu hirotonie, sa se cateriseasca atat el, cat si cel ce l-a primit in chip ilegal". -VI, ec. 17.

281. -"Nici unul dintre clericii straini sa nu fie primit de alt episcop fara de scrisori de pace (in care sa i se arate ca are preotia lucratoare). -I Antioh.7.

282. -"Prezbiterii satesti (fiind simpli parohi) sa nu dea scrisori canonice, pentru clericii supusi lor decat numai catre episcopii invecinati, trimitandu-le scrisori simple spre informare. Insa horepiscopii neprihaniti prin autoritatea lor morala, pot sa dea scrisori in care sa se arate felul pasnic al clericilor de sub obladuirea lor". -Antioh.8.

Carti Ortodoxe

Cuprins