DATORIILE PASTORILOR


DATORIILE PASTORILOR

583. -"Datoriile pastorilor sunt multe si grele: fata de sine, fata de familie si de clericii, subalterni lor, cu care colaboreaza intru a sluji Domnului, precum si de poporul incredintat lor spre a-l conduce la mantuire. Multi dintre pastori se lasa inselati de lacomie, care este radacina tuturor pacatelor (I Tim. 6,10) si nedreptatesc pe colaboratorii lor, preoti, diaconi, cantareti si paracliseri. Toate veniturile bisericii sunt o proprietate a lui Dumnezeu, iar proestosul nu este decat un iconom al lor, care este obligat sa le imparta drept la toti cei ce au nevoie si merita a se impartasi din ele. (Ap. 4, 38-41). Cel ce este nedrept fata de colaboratori, se pedepseste cu afurisirea din slujba sa si, daca nu se indreapta, se cateriseste (Ap. 59). Unul ca acesta se canoniseste greu, caci calca dreptatea si loveste in existenta vietii celui ce lucreaza in biserica Domnului (Matei 23, 1-26), exploatandu-l prin abuz de putere El tunde lana si ia laptele oilor, dar de sufletele lor nu se ingrijeste (iez. 22,25-28; 34,1-22; Osea. 4,4-19; 6,6-10).

584 -"Daca, un episcop, nu va ajuta cu cele necesare pe un preot, sau pe vreunul dintre clericii saraci, sa se afuriseasca, iar staruind sa se cateriseasca ca unul care a ucis pe fratele sau". -Apost.59.

585. -"Episcopul sau egumenul putere sa aiba spre toata averea bisericii, sa imparta catre saraci si de-a pururea sa se ingrijeasca. Deci si egumenul, sa aiba grija de fratii lui si de saraci de-a pururea, cum averea manastirii sa o imparta dea pururea cu frica lui Dumnezeu si sa o socoteasca intocmai a lui cu a fratilor. Iar niste egumeni ca aceia, sau episcopi, care vor trece (cu vederea) unele ca acestea si vor da rudeniilor lor, iar fiica lui Dumnezeu nu o vor avea, unii ca acestia sa se intrebe inaintea a tot soborul...". -PBG, 79.

586. -"Episcopul binecuvanteaza, nu se binecuvanteaza; hiroteseste, hirotoniseste, jertfeste, primeste binecuvantare de la episcopi, iar nicidecum de la preoti. Episcopul cateriseste pe orice cleric vrednic de caterisire, afara de episcop, caci singur nu poate sa faca aceasta. Preotul binecuvinteaza, nu se binecuvinteaza, primeste binecuvantare de la episcop si de la alt preot, asemenea si da binecuvantare altui preot. Hiroteseste, nu cateriseste, excomunica insa pe cei inferiori lui, daca sunt vinovati de aceasta pedeapsa. Diaconul nu binecuvanteaza, nu da binecuvantare, o primeste insa de la episcop si de la preot. Nu boteaza, nu jertfeste. Cand liturghiseste-episcopul sau preotul, el da sfanta impartasanie poporului, nu ca preot, ci ca cel ce slujeste preotilor. Nici unuia dintre ceilalti clerici nu-i este ingaduit sa faca serviciul diaconului. Diaconita nu binecuvanteaza si nici nu savarseste din cele ce fac preotii sau diaconii, ci pazeste numai usile, ajuta preotilor cand boteaza femeile, pentru buna cuviinta. Diaconul excomunica pe ipodiacon, pe anagnost, pe psalt, pe diaconita, daca se cere asa ceva si nu e de fata preotul. Nici ipodiaconului, nici anagnostului, nici psaltului, nici diaconitei nu le este ingaduit sa excomunice, nici cleric, nici laic, caci ei sunt slujitori ai diaconilor" - Const. Ap. VIII, 28.

Carti Ortodoxe

Cuprins