LUMANARILE


LUMANARILE

1276. - Lumanarile sau orice fel de lumina adusa la Biserica simbolizeaza soarele, luna si stelele cerului care infrumuseteaza cosmosul creat intru frumusete de Dumnezeu (Fac. 1,14; Iov. 38,7; ls. 103, 2; Ier. 31, 35). Ceara, uleiul, etc. care se aduc in dar Domnului la Biserica, servesc ca simbol material al dragostei de a sluji lui Dumnezeu, fiindca sufletul aduce rugaciunea (I Sam. 1, 13), iar trupul aduce cele , corespunzatoare lui, adica materia de ceara si untdelemn ca sa se consume intru numele Domnului, ca simbol al consumarii vietii noastre pe pamant spre slava lui Dumnezeu (Ex. 3, 2, 37, 17). Voi sunteti lumina lumii...". (Matei 8, 12,46; Efes. 5,8).

1277. -Lumanarile se folosesc ca semn ca iubim pe Dumnezeu; cine pune una, o face in numele unui singur Dumnezeu; cate doua ca simbol al celei doua firi ale Domnului Iisus; cate trei in numele Sfintei Treimi; cate patru ca simbol al celor patru evanghelisti, care au raspandit direct prin cartile lor, adevarul in cele patru laturi ale lumii; cate cinci ca dar al celor cinci simturi ale omului, cate sapte ca simbol al celor sapte daruri si taine ale Sfantului Duh, sapte arhangheli; cate noua ca semn de colaborare cu cele noua cete ingeresti spre a lauda pe Domnul; cate douasprezece ca simbol al propovaduirii celor 12 apostoli; mergand invatati toate neamurile... (Matei 28, 19). -S. Tes. V, 140.

1278. -"Nu se pot face slujbe bisericesti si Sfanta Liturghie, fara sa fie cel putin o lumanare si candela aprinsa in altar si in naos. Lumanarile care se poarta la vohod si la sfanta evanghelie stau aprinse in vremea citirii ei, simbolizeaza prevestirea proorocirilor si a Sf. Ioan Botezatorul si lumina adevarului evanghelic care s-a dat si se da lumii prin Biserica. Lumanarile la botez, cununie, calugarie, hirotonie, inmormantare, ele simbolizeaza lumina adevarului evanghelic care a calauzit si va calauzi fiinta tuturor oamenilor, din trecut si viitor la care fiii Bisericii se angajeaza sa slujeasca". -(Sinopsa Mitropolitului Iacob 14).

Carti Ortodoxe

Cuprins