SUFERINTA


SUFERINTA

1919. -Greseala lui Adam continuata de toti urmasii sai a adus asupra tuturor oamenilor un sir intreg de suferinte. Pacatosii sufera mai mult sau mai putin in lumea aceasta dar ei ca si bogatul din evanghelie vor suferi si in lumea cealalta dupa faptele lor. Cei drepti sufar in lumea aceasta pentru ca pe dreptate sa ia o buna rasplatire in lumea cealalta. In aceasta lume suferinta face pe cel evlavios: a), sa nu se mandreasca (II Cor. 12, 7-12); b). ceilalti oameni sa nu se socoteasca nedreptatiti ca cei evlaviosi au de la Dumnezeu daruri prea mari (il Cor. l, 5-8; 4,17; Filip. 1, 29); c). din suferintele lor sa se vada dreptatea si bunatatea lui Dumnezeu (II Tes. l, 5-6; I Petru 2,19,24); d). ca dreptii nu slujesc lui Dumnezeu pentru bunatati lumesti (H Cor. 4,17; II Tim. l, 8-12; I Petru 1,13; 5,10); e). pentru ca ei sa-si aduca aminte ca sunt muritori si se vor prezenta inaintea judecatii lui Dumnezeu (Matei 25, 31; Colos. 1,24; Rom. 2,16); f). dreptii daca n-ar suferi in lumea aceasta nu s-ar incununa, iar cei pacatosi i-ar acuza ca sunt partiniti si astfel ei negutatoresc evlavia (Iov. l, 9-12; Ps. 33,4-14); g). ca ceilalti oameni sa ia pilda buna intru rabdarea celor drepti (II Tim. 2,3-9; 3-11; Apoc. 14, 4-15); h). ca cei drepti au aceiasi fire neputincioasa ca orice om dar credinta si dragostea in Dumnezeu ii fac mai tari decat moartea si in sfarsit sa se faca deosebire intre firea lumeasca pe care o doreste lumea ca lume si fericirea adevarata pe care o doresc sfintii: "Fericiti veti fi cand va vor ocari pe voi oamenii si va vor defaima in tot felul, mintind impotriva purtarii mele de grija fata de cei drepti; Bucurati-va si va veseliti ca plata voastra multa este in ceruri" (Matei 5, 10-n). Deci "cine vrea sa slujeasca Domnului sa-si gateasca inima de rabdare" (Rom. 8, 17,19; I Cor. 2, 1; Ecles. 2, 1) Sf. I Hrisostom, D. Statui I, 6.

1920. -"Pastor aspru este ingerul cel drept si sfant al pedepselor. El ia pe seama sa si pe cei ce s-au abatut, de la poruncile lui Dumnezeu si s-au desfatat in pofte si placeri amagitoare ale lumii acesteia si deci el ii pedepseste dupa cum merita cu pedepse grozave si felurite... Unii sunt pedepsiti cu pagube, altii cu saracie, altii cu diferite boale, altii cu multa nestatornicie, iar altii sufar din pricina celor usuratici si pacatosi... Cand sunt pedepsiti atunci se intorc la Domnul si in restul zilelor vietii slujesc lui Dumnezeu cu inima curata..." Herma Pastorul III, 6.

1921. -"Nici pacatosul, nici dreptul nu e in afara de (suferinta) intristare. Dar cel dintai, fiindca n-a parasit cu totul raul, iar cel de al doilea, fiindca n-a atins inca desavarsirea" (binele adevarat). -Filoc.

Carti Ortodoxe

Cuprins