RABDAREA


RABDAREA

1655. -Rabdarea este acceptarea linistita a unei situatii date, este curajul de a suferi intru asteptarea implinirii unei dorinte sau unui ideal (1650). Rabdarea sau suferinta asteptarii crestine este mai slaba sau mai puternica, mai scurta sau mai lunga dupa felul credintei si al idealului urmarit. Cine crede in Dumnezeu si in poruncile Lui, sufera si rabda totul, stiind ca nici un fir de par din cap nu se misca fara voia Tatalui Ceresc (Luca 12, 7). "Ba mai mult, ne bucuram chiar in necazurile noastre, caci stim ca necazul aduce rabdare, dar rabdarea aduce biruinta in ispite, iar biruinta aduce nadejde, iar nadejdea aceasta nu inseala niciodata, pentru ca dragostea lui Dumnezeu (prin rabdare) s-a turnat in inimile noastre prin Sfantul Duh, care ni s-a dat" (Rom. 5, 3-5). Intru rabdarea voastra veti dobandi sufletele voastre, caci Dumnezeu poarta grija de viata fiecanu in parte" (Luca 21, 19). Dumnezeu a si pregatit portita de a scapa din ispita mai inainte de a intra in ea (I Cor. 10,13).

1656. -"Nici bogatia, nici saracia nu sunt rele in ele insele, ci ajung astfel dupa vointa celor ce se slujesc de ele...". Si pe cel mic la suflet nu-l poate ajuta bogatiile si nici pe cel tare in virtute nu-l poate vatama niciodata saracia. -Sf. I. Hrisostom -D. Statui XV, 3-4.

1657. -"Robii crestini au fost legati in lanturi, Domnul lor rastignit pe Cruce si cu toate acestea propovaduirea evangheliei se intinde zilnic raspandindu-se tocmai prin mijloacele prin care se credea a fi impiedicata. Crucea si lanturile care se credeau odinioara ca erau semne de groaza, acum au ajuns semne de mantuire...". Cand vei sedea la masa iti vei aduce aminte de toate acestea, te vei lasa de betie si imbuibare, invatand ca trebuie sa fim cu grija zicandu-ti in tine insuti: Pavel in lanturi si in temnita, iar eu la betie si masa imbelsugata, atunci cum voi mai dubandi iertarea? Sf. I. Hrisostom -D. Statui XVI, 5.

1658. -"Ti-a venit vreo ispita de la fratele si supararea te-a dus la ura? Nu te lasa biruit de ura, ci invinge ura in dragoste. Si vei invinge in chipul acesta: rugandu-te pentru el cu adevarat lui Dumnezeu primind apararea Lui sau chiar iscodindu-i tu apararea si socotindu-te pe tine cauza a ispitei si fiind cu indelunga rabdare pana va trece norul". -Filoc. II

1659. -"Barbatul indelung rabdator este cu mare intelepciune (Prov. 14, 29) fiindca toate ce-i vin asupra-si le aduce in legatura cu sfarsitul; si asteptandu-l pe acesta, rabda intamplarile suparatoare; iar "sfarsitul este viata vesnica" (Rom. 6, 22) dupa dumnezeiescul Apostol; "Iar viata vesnica aceasta este, ca sa te cunoasca pe tine Unul adevaratul Dumnezeu si pe Cel ce l-ai trimis, Iisus Hristos" (Ioan 17, 3) -Filoc. II, p. 102, 24.

Carti Ortodoxe

Cuprins