MALAHIA


MALAHIA

1279. -Malahia (sa nu se confunde cu onania sau cu scurgerea) este pacatul pe care-l face cineva singur, artificial, impins fiind de poftele trupesti atatate de o imaginatie neinfranata, excitata de gandurile rele, cultivate cu lecturi din romane pornografice si lipsa de educatie. Unii ca acestia pierd memoria, devin nervosi, le tremura corpul, iar in casatorie obtin copii slabanogi si la trup si la suflet. Pentru vindecare se cere stapanire de sine, inlaturarea cauzelor pacatoase, ocupatia necontenita a timpului si deasa spovedanie (Lev. 15, 1-30).

1280. -"Cati vin la acest lucru de fac malahie, aceia sa manance sec 40 de zile si sa faca in toate zilele cate o suta de metanii, iar de nu vor putea sa manance sec atunci sa nu se pricestuiasca un an si sa faca in toate zilele cate o suta de metanii sau cincizeci". -ILT, 32(J.

1281. -"Iar de se va face malahia intre mai multi, atunci fiecare sa manance sec 80 de zile sau sa nu se pricestuiasca doi ani si sa faca in toate zilele metanii cate cincizeci". -ILT, 329,

1282. -"Iar de va fi cineva din partea si randul celor sfintiti si mai inainte de luarea preotiei va cadea intr-acel pacat al malahiei, acela intai sa se canoniseasca, dupa aceea sa se hirotoniseasca. Iar de se va face preot si va face acest pacat fara de minte sa fie lipsit de preotie un an, iar de il va face cu mintea intreaga dupa aceea, atunci sa fie lipsit de preotia lui de tot". -ILT, 329.

1283. - Iar de va face aceasta calugarul, canonul este sa manance sec 60 de zile si sa faca metanii in zi cate 80". -ILT. 329.

1286. -Daca nu poti sa te desfaci de deprinderea patimasa a curgerii de samanta din pricina obisnuintei indelungate, cum cutezi nenorocitule sa te apropii de cele pe care nici ingerii nu le ating? Deci sau tremura si stai de departe de aici inainte de slujba dumnezeiasca si asa vei castiga indurarea lui Dumnezeu, sau asteapta sa cazi in urgie, ca un nesimtit si neindreptat, in mainile-Dumnezeului celui viu, care nu te va cruta cu iubirea de oameni, ci te va pedepsi fara mila fiindca ai cutezat fara nerusinare sa intri la nunta imparateasca cu sufletul si cu haina intinata desi nu esti vrednic nici macar de intrare, dar inca de asezare". (Matei 22, 11). -Filoc. IV, p. 267,54.

Carti Ortodoxe

Cuprins