HULA


HULA

921. - Hula celor sfinte este pacatul tagaduirii adevarului stiintific si dumnezeiesc cu stiinta si vointa, caci si adevarurile lucrurilor naturale din aceasta lume vin tot de la Dumnezeu. Cine tagaduieste adevarul evident (F. Ap. 13, 8-11), crede in erezii, speculeaza cele sfinte ca Simon Magul (F. Ap. 8, 16-20), crede in vrajitorie, ursita, spiritism si dispretuieste biserica, tainele si slujbele ei, nu primeste nici botezul, nici taina mirului, nici taina hirotoniei preotesti (Sim.Tes.VII, p. 264). Cel ce pacatuieste cu gandul ca se va pocai la batranete este un hulitor, ca si cel ce i-a rodit tarina (Luca 12, 13-21; Rom. 2, 24; Apoc. 16, 9-22). ... "Cel ce va huli impotriva Duhului Sfant, nu i se va ierta nici in veacul de acum, nici in Cel Ce va Sa vie" (Matei 12, 32; I Tim. 13-20; Lev. 24, 16-24; Is, 37, 23-28; Iez. 20; 27-33).

922. -"Iar preotul care va blestema si va huli pe Dumnezeu sau pe sfinti, acela sa fie lipsit de preotia lui un an si sa i se dea si alt canon, post, metanii si altele cum va socoti arhiereul sau; iar de va blestema si va huli a doua oara si va marturisi marturii mincinoase, atunci fara de nici-o iertaciune sa i se ia darul. Mireanul care va blestema si va huli, acela se canoniseste un an sa nu se pricestuiasca, sa faca post, metanii si milostenii".-ILT. 105.

923. -"Hula fara de voie, adica cele ce nu sunt in voia si stapanirea noastra, nu vom fi raspunzatori, nici intrebati si gandurile cele hulitoare de Dumnezeu nu sunt in voia si stapanirea noastra, ci sunt lucruri straine ale diavolului, pentru care ganduri, noi nevinovati suntem, asa cum nici Iov nu a fost vinovat, pentru ca l-a indemnat femeia lui ca sa blesteme pe Dumnezeu si sa moara". -(Iov. 2,9; Pateric p.329).

Carti Ortodoxe

Cuprins