IERTAREA


IERTAREA

941. -Iertarea este o fapta a dreptatii, cand ea se face in conformitate cu legea Domnului, care se aplica ca o doctorie pentru neputinta omeneasca si pe care omul o cumpara cu recunoasterea sincera a pacatului facut (Matei 27,75), iar cel nedreptatit are datorie sa-I ierte rasplatindu-l cu bine (Rom. 12, 19-21; Matei 18, 21; Luca 6, 37; Matei 6, 14; II Cor. 2, 10). Prin iertare, se introneaza intre oameni pacea Domnului (Ioan 14,27, Rom. 5, l; Efes. 2, 14; Colos. 3,15) si prin pace, traim iubirea crestina cea poruncita de Iisus (Ioan 13, 34- 35; 15,12-14) si prin aceasta dragoste noi vom vedea pe Dumnezeu (I Cor. 13,1-13) (V. Mania).

942. -"Cine are vrajba cu cineva sa nu fie primit la biserica si nici darurile nici prescurile lui pana ce nu se va impaca. Pentru aceasta rugaciunile lui se face intru blestem si oricate milostenii si fapte bune ar face, macar de si-ar da trupul la chinuri pentru Dumnezeu, toate acestea nu le folosesc la nimic daca n-are pace cu fratele sau fiind crestin, cand vrea sa se impartaseasca, ci staruie in vrajba. Fereste-le preotule sa nu-l impartasesti, caci sabie cu doua taisuri bagi in inima lui de-i tai sufletul si trupul, iar tu te faci partas la pacatele lui, daca nu-i alungi, pana ce nu se va impaca. Iar de va muri unul dintre ei, atunci cel ramas sa mearga la mormantul raposatului 40 de zile si sa zica: iarta-ma frate si Dumnezeu sa te ierte pe tine". -ILT, 168.

943. -"Iar tiitorul de manie, acela sa se desparta de biserica un an si sa faca metanii cate 150 in zi". -ILT, 373.

944. -"Preotii care vor avea vrajba intre ei si nu se vor impaca, ci vor sluji neimpacati, asa sa se pocaiasca patru ani si metanii o suta, cum graieste Sfantul Evsevie: Amar de preotul care are vrajba pe cineva si asa va merge de va sluji". -PBG, 35.

945. -"De se vor certa si se vor bate doi frati duhovnicesti... sa aiba pocanie 60 de zile facand 12 metanii zilnic, de se vor ierta iarasi se vor indragi; iar de nu, sa fie despartiti de biserica deapururea, pentru ca fura mincinosi pentru Hristos si duhul cel de dragoste il dispretuim".-PBG, 87.

946. - Cel ce nu va ierta pe cel ce este gata sa moara, se canoniseste un an si va merge de 40 de ori la mormant, ingenunchind si va zice: Iarta-ma frate si Dumnezeu sa te ierte. -Trebnic p.524.

Carti Ortodoxe

Cuprins