DATORIA COPIILOR


DATORIA COPIILOR

574. -Datoria copiilor este naturala si morala fiindca tot ceea ce copiii au, se datoreste parintilor, care le-au dat viata, cresterea si educatia de a fi oameni in lume. Cine nu cinsteste pe parinti, ajutandu-i cu cele necesare, da dovada de un suflet rau, care nu-i in stare sa iubeasca nici pe aproapele si nici pe Dumnezeu. "Daca cineva blesteama pe tatal sau, pe mama sa, sa fie pedepsit cu moartea, iar sangele lui sa cada asupra capului lui". (Lev. 20, 9). "Blestemat sa fie omul care nu va cinsti pe tatal si pe mama sa" (Deut. 27, 16). Iubirea parintilor, trebuie sa se faca in cadrul legii lui Dumnezeu si, cel ce iubeste pe tata si pe mama mai mult decat pe Mine, a zis Domnul, nu este vrednic de Mine. Cine face voia Tatalui meu care este in ceruri, acela imi este frate, sora si mama" (Matei 12,50; loan 15, 14; Ev. 2, 11). Alaturi de parinti sunt dascalii, care au altoit mintea tinerilor cu invataturi folositoare si i-au deprins cu faptele evlaviei morale, fata de care, tinerii au datorii ca si fata de proprii lor parinti. "Ascultati de dascalii vostri si va supuneti lor, caci ei vegheaza pentru sufletele voastre, ca unii care vor da seama in fata Domnului, pentru ca sa va poata povatui cu bucurie, nu mahniti, caci altfel nu va este de nici-un folos" (Ev. 13,17).

575. -Daca copiii, mai cu seama ai credinciosilor, s-ar indeparta si n-ar da cuvenitul ajutor parintilor lor, scuzandu-se cu cinstirea de Dumnezeu (Matei 15,5-6), sa fie anatema". Gangra 16.

576. -"Cela ce cinsteste pe tatal si pe mama sa, acela va trai multi ani. Cui este frica de Dumnezeu acela cinsteste pe tatal sau si pe mama sa, pentru ca ruga si blagoslavenia tatalui si a mamei intareste casa feciorilor; iar blestemul lor desradacineaza temeliile. Fie-ti mila de tatal tau si de mama ta la batranetile lor, ca sa te izbavesti de tot raul... Ca blestemat este omul care va urgisi si urgiseste pe tatal sau si pe mama sa". -ILT. 283.

Carti Ortodoxe

Cuprins