UNIFORMA CLERICALA

 

UNIFORMA CLERICALA

2012. -Uniforma clericala ca orice uniforma scolara sau militara este un simbol al misiunii bisericesti prin care se predica ideea de Dumnezeu, atat in slujba cat si in legaturile sociale. Acolo unde cuvantul este neputincios, uniforma completeaza prin aducerea aminte a celor ce o vad, cum ca Dumnezeu este slujit de acel cleric indiferent daca ei cinstesc sau nu pe Dumnezeu (Rom. c. 9 si 10). Ea este o predica tacuta. Ea aduce aminte clericului in orice vreme chiar si in uitarea de sine ca el este slujitorul Domnului. Pentru cel ce o poarta cu vrednicie ea este o lumina de pe Tabor (Matei 17, 1-13) cel ce o poarta cu nevrednicie are parte de cele spuse de Domnul, smochinului celui neroditor: "Sa nu mai fie in tine rod in veci" (Matei 21,19) -V. Sminteala.

2013. -"Nimeni dintre cei ce se numara in cler sa nu se imbrace in haina nepotrivita tagmei sale, nici cand sta in oras, nici pe cale mergand, ci sa intrebuinteze imbracamintea care este destinata pentru cei ce se numara in cler. Iar daca vreunul ar face asa ceva sa se afuriseasca pe o saptamana". -VI ec. 27 (VII ec. 16).

2014. -"Imbracamintea calugarului este asemenea locuitorului din pustie si Botezatorului Ioan, ca era imbracamintea lui de par de camila si braul de curea prin mijlocul lui, care era de haine de jale, iar mantaua si intinderea ei arata si inchipuieste aripile ingerilor, ca chipul calugarilor se cheama chip ingeresc; iar cureaua, adica braul care strange trupul inchipuieste moartea patimilor cu postul si cu rugaciunea si zice ca stau vitejeste si incinsi vartos impotriva patimilor si impotriva dracilor, deci braul acela trebuie sa-l aiba calugarii de par, iar unii il fac din curea". -ILT, 120.

2015. -Iar camilafca inchipuieste stapanirea de slava desarta pe care o arunca inapoi si lepadarea de lumea pe care a parasit-o si calugarul nu mai are nimic altceva si nici nu se mai amesteca in lucrurile lumesti; iar cele doua aripioare ale camilafcei care vin dinainte, acelea inchipuiesc ca alta nadejde n-au fara nadejdea lui Dumnezeu ca sa-i pazeasca pe dansii, si-si lasa la Dumnezeu hotarul vietii lor cum am zice: "in mainile Tale randuiala mea si catre Tine ridica-voi sufletul meu, ca a Ta suflare este". -ILT 120.

2016. -"Cel ce a fost imbracat odata de episcop cu imbracamintea neagra cu scopul de a intra in cler, nu-l mai poate dezbraca deoarece a facut declaratia publica de a se consacra lui Dumnezeu si nu mai poate anula fagaduinta facuta lui Dumnezeu si sa batjocoreasca starea sfanta ca femeile de la teatru". -Balsamon-Sfim. Atan. II, p. 617.

2017. -"Lumina este treapta si haina preotiei, dar numai daca are si sufletul impreuna stralucind inlauntru prin curatie. Daca se intineaza de neatentie, iar constiinta care marturiseste despre uratenie este dispretuita, lumina se face intuneric si pricina a intunericului si a focului vesnic, de nu cumva parasind aceasta cale prapastioasa pe amandoua partile, ne abatem pe alta care sa ne duca prin virtute si smerenie, fara primejdie la imparatia lui Dumnezeu". -Filoc. IV.

Carti Ortodoxe

Cuprins