PREOTEASA


PREOTEASA

1625. -Preoteasa este sotia legitima a preotului din prima, lui si a ei, casatorie, inainte de hirotonia in ipodiacon. Ea nu trebuie sa fi avut vreodata legatura cu alt barbat, (VI ce. 26; Sf. Vasile 27) ci trebuie sa fi fost fecioara. "Sa nu-si ia de sotie o curva sau spurcata, nici femeie lasata de baibat, caci ei sunt sfinti pentru Dumnezeu" (Lev. 21, 7). "Ea trebuie sa aiba o natura morala (Ap. 18) serioasa, modesta, (I Tim. 3, II) infranata si evlavioasa (Const. Ap. 1, 8-10). Incat sunt amandoi un trup, amandoi au aceleasi obligatii morale. Femeia este o parte a barbatului si din el luata si alcatuita si din aceasta pricina Dumnezeu, aproape in toate locurile din Sf. Scriptura, se adreseaza mai intai barbatului ca cel dintai zidit, fiindca sunt doi intr-un singur trup si impreuna cu barbatul se intelege si femeia". - Sf. Ciprian D.

1626. -"Voind noi ca toate sa se faca spre zidirea Bisericii am hotarat sa punem ordine in viata preotilor de la Bisericile ocupate de barbari. Astfel, daca ei socotesc ca pot calca dumnezeiescul canon (Ap. 5) care dispune a nu-si lasa propria sa sotie sub cuvant de evlavie si a face mai mult decat li s-a poruncit si din aceasta pricina se inteleg cu sotiile lor ca sa se retina de la impreunarea trupeasca (legitima). Hotaram (daca au facut aceasta fagaduinta) sa nu mai traiasca nicidecum impreuna cu ele (in aceeasi casa), ca prin aceasta sa se dea dovada de implinirea fagaduintelor lor. Si aceasta am facut-o, nu pentru altceva decat o iconomisire pentru socotinta lor mica de suflet si pentru moravurile lor straine (de adevarata intelegere) si slabiciunea lor". -VI, 30 (V. Monahismul).

1627. -"Preotul de-i va face muierea lui preacurvie, acela sa se calugareasca intr-o manastire". -PBG, (V. Hirotonia).

1628. -"Preoteasa careia ii va muri preotul, de nu va putea sa se tie de curatia ei, de va vrea sa se marite neoprita sa fie". -ILT,75.

1629. -"Cel ce va sa fie preot, trebuie sa fie in viata curata si imbunatatita, asa sa se caute sa fie si femeia lui cinstita si auzita". -ILT, 84.

1630. -"De va curvi femeia unui om si se va vadi de fapte dovedite, unul ca acela in slujba preotiei nu va putea veni. Iar de se va hirotonisi cineva si dupa hirotonie femeia lui va curvi, atunci sa o lase, iar de va vrea sa se afle cu dansa acela nu poate sa aiba sau sa tina vreun dar preotesc". -ILT, 84.

1631. -"Iar de va fi preot si de va curvi preoteasa lui, poruncesc dumnezeiestii parinti, de-i va fi voia sa tina preotia, sa se desparta de dansa de tot. Iar de va vrea sa tina pe dansa ca mai inainte, atunci se desparte de randuiala preotiei in care se afla, pentru ca acea preoteasa a lui a curvit, daca s-a spurcat este spurcata, pentru aceea preotul ei, de se va amesteca cu ea se face tot un trup, de aceea si el se amesteca intru spurcaciunea celuilalt si este spurcat. Drept aceea nu mai poate veni Sa fie intru slujba Bisericii". - ILT, 84 (Vezi Curvia clericului, Vaduvia, Hirotonia, Recasatorirea preotului).

Carti Ortodoxe

Cuprins