CERSETORIA


CERSETORIA

427. - Cersetoria ca meserie, practicata fara voie, este un pacat greu, caci cersetorul nu-si foloseste puterile lui trupesti si sufletesti ca sa-si castige painea si inseala si exploateaza pe altii ca sa manance paine si sudoarea straina. Talantul capacitatii sale il ingroapa si astfel in ziua judecatii va auzi zicandu-i-se: "Pe acest netrebnic aruncati-l in intunericul iadului, unde este tanguirea si scrasnirea dintilor (Matei 25,30).

De aceea, cel ce primeste milostenii si baga de seama ca sa ia numai cand nu poate cu adevarat munci si numai cat are nevoie in acea zi. De asemenea, si cel ce da, trebuie sa bage de seama cui da. Cel ce este cu adevarat in neputinta de a-si castiga painea, poate sa cerseasca, dar sa nu bea si sa fumeze ceea ce capata. El este dator sa se roage pentru cei ce-l miluesc. Saracii si neputinciosii sunt lasati de Dumnezeu, ca prin ei, sa incerce pe cei ce au si sa le dea prilej de iubire si darnicie. Cine pe sarac ajuta, pe Dumnezeu imprumuta (F. Ap. 9, 39).

428. -"Oricine cere ceva de la tine, da-i si nu-i mai cere inapoi, caci Tatal vrea ca tuturor sa li se dea din darurile sale. Fericit este cine da, potrivit poruncilor Domnului, caci acela este neprihanit. Vai de cel ce ia, caci daca ia fiind lipsit nu se va osandi, dar daca ia fara sa fie lipsit, isi va da seama inaintea lui Dumnezeu, de ce, si pentru ce a luat si in ceasul  dreptelor cercetari va fi intrebat de toate cate a facut si nu va scapa de acolo pana ce nu va da inapoi si cel din urma ban luat fara nevoie (Matei . 5, 26). De aceea s-a zis pe buna dreptate despre acesta: Sa asude milostenia ta in mana ta, pana ce vei cunoaste bine nevoia celui caruia i-o  vei da". Doctrina c. 12 Ap. 1

Carti Ortodoxe

Cuprins