CIMITIRUL


CIMITIRUL

429. - Cimitirul este locul de odihna unde se ingroapa trupurile celor ce au adormit intru Domnul. El este depozitul unde se pastreaza trupul, pana la invierea si judecata cea de apoi. El este sfant, fiindca si trupul crestinului este, sfintit prin rugaciune si fapte bune, ca o biserica a Duhului Sfant (I Cor. 3, 16-17). De aceea, mare pomana face, cel ce daruieste loc pentru ingropare, ingrijeste mormintele si le respecta, fiindca intre sutele si miile de raposati, se vor gasi si un numar mare de sfinti si, sfant este tot cel ce s-a mantuit de pacate (Tobit 1-4). Toti acestia sunt prietenii lui Dumnezeu (Iacob 2-23) si se vor ruga pentru cei ce-i iubesc, raspunzand la iubirea celor de pe pamant (Apoc. 14,3-14).

430.  -In cimitirul crestin trebuie sa se ingroape numai cei ce au credinta si nadejdea invierii si a dreptelor rasplatiri si au slujii Domnului cu dragoste si dreapta credinta. In cimitirul crestin nu se poate ingropa: necrestini, eretici, cei ce au murit nebotezati, desi au fagaduit ca se fac crestini, sinucigasii de buna voie, crestinii care au murit nepocaiti, dispretuind tainele bisericii. Pentru toti acestia, ca si cei arsi la crematoriu, nu li se poate face nici un fel de slujba si mai ales, sa li se scoata miride.

431. -"Drept credinciosilor bisericii, nu le este ingaduit sa mearga la cimitirele sau la mormintele celor morti si ereticilor pentru rugaciune sau vindecare. Unii ca acestia, de vor fi drept credinciosi, sa se afuriseasca pentru o vreme, iar, de se vor pocai si se vor spovedi ca au gresit, sa fie iertati".(Laod 9). XLVII.

Carti Ortodoxe

Cuprins