JOCUL DE NOROC


JOCUL DE NOROC

1033. - Jocul de noroc este un mijloc de distractie dar urmareste si un mijloc de castig nedrept, un furt deghizat (Ap. 25) pe care legile bisericesti il osandeste potrivit cu rezultatul pacatos ce decurge din furt, betie, timp pierdut, scandal s.a, mai ales la clerici (Ap. 42, 43; VI ec. 9, 51). Sfintii Parinti recomanda distractia nevinovata si folositoare a plimbarii in parcuri, munti, gradini, iar nu jocul de carti sau alte soiuri unde trupul sta intepenit si deci nerecreat, mintea incordata iar sufletul zbuciumat de nereusita castigului nedrept, sau in caz de succes, de tulburari si certuri, aducatoare de pacat. Fumatul, jocurile de noroc, betiile si petrecerile dezmatate scot in evidenta calitatea inferioara si cultivarea poftelor pacatoase ale sufletului omenesc (Gal. 5, 19-21; Efes. 5, 3-5; Clement, Pid. II, 5).

1034. -"Nici un mirean sau cleric sa nu se joace cu zaruri sau carti de noroc de acum incolo si oricine va mai face aceasta de va fi cleric sa se cateriseasca, iar de va fi mirean, sa se afuriseasca", -VI ec. 50.

1035. -"Episcopul sau preotul sau diaconul care joaca table si e betiv, sau sa le paraseasca sau sa i se ia darul. ". -ILT, 104.

1036. -"Alta pedeapsa au episcopii, preotii, diaconii si alta ipodiaconii, cantaretii si citetii si mirenii. Insa pe arhierei, pe preoti, pe diaconi, canonul ap. 42 zice sa li se ia darul, iar pe ipodiaconi,-cantareti si citeti si pe mireni, pe ei ii afuriseste".-ILT, 104.

Carti Ortodoxe

Cuprins