LACOMIA


LACOMIA

1138. -In urma pacatului stramosesc trebuintele omului sunt nesfarsite si poftele sunt nenumarate si astfel, toate acestea tind spre lacomia cea nepotolita. Omul este stapanit launtric de poftele mancarii, bauturii si a poftelor trupesti, iar in afara, de lacomia- imbracamintei luxoase, de averi si de bani, precum si de trufia vietii sociale de a stapani peste altii. Tendintele catre ele nu constituie un pacat, insa indata ce ele sunt primite de sufletul care face din ele o dogma, lipindu-si inima de ele, lacomia devine un pacat de moarte si izvor al tuturor nelegiuirilor (I Tim. 6,10). Pentru unul ca acesta a zis Domnul ca mai lesne va intra camila prin urechile acului, decat bogatul intru imparatia lui Dumnezeu (Matei 19, 24)."Luati dar seama la voi insiva ca nu cumva sa se ingreuneze inimile voastre cu lacomia mancarii si a bauturii si cu ingrijirile vietii acesteia si astfel sa vie peste voi, ziua aceea fara de veste" (Luca 2, 9; I Cor, 6, 10, 12; Efes. 5,18; Filip. 3,18; V. Dobanda, Simonia).

1139. -"Apostolul Pavel, ca drept canon catre Efeseni sau catre clericii de pretutindenea, le spune clar: Argint sau aur sau haine n-am poftit de la nimeni, toate facandu-le pentru ca si voi sa va osteniti si sa ajutati pe cei neputinciosi, luand aminte ca mai fericit este a da decat a lua (Fapte 20, 32-33). De la aceasta invatandu-ne si noi hotaram ca episcopul sa nu urmareasca castigul marsav, luand ca motiv speranta intru pacate (de binefacere) si sa ceara aur, argint sau altceva de la episcopii, etericii sau monahii supusi lui, caci Apostolul zice: Nedreptii imparatia lui Dumnezeu nu o vor vedea (I Cor. 6, 9) si copiii nu sunt datori sa agoniseasca pentru parinti, ci parintii pentru copii (lI Cor. 12, 14). Deci, daca se va afla cineva ca pentru stoarcerea de aur sau pentru altceva, sau pentru vreo patima a sa, opreste de la liturghie sau afuriseste pe vreunul din clericii supusi lui, sau inchide vreo sfanta Biserica, oprind a se face slujbe, descarcandu-si nebunia asupra lucrului nesimtitor, devenind el insusi nestiutor, (in cele ale misiunii sale de arhiereu), se va supune aceleasi soarte (pedepsitoare) si se va intoarce rautatea lui la capul lui (Ps.7,17) ca cel ce a calcat poruncile lui Dumnezeu si asezamintele apostolice (29). Caci si Apostolul Petru zice: Pastoriti turma lui Dumnezeu data in grija voastra, indrumand-o cu voie buna, nu cu silnicie, ci cu osardie si nu dupa poftele castigului marsav, nu ca si cand ati fi stapani (lumesti) peste cler, ci pilda buna facandu-va turmei, iar cand se va arata Arhiepiscopul vostru Hristos, veti lua cununa slavei celei nevestejite" (I Petru 3, 2-4). -Vllec.4.

1140. -"Patima lacomiei pantecelui omoara, zice puii dumnezeiesti ai virtutilor. Dar si pe ea o omoara harul credintei si ascultarea poruncilor dumnezeiesti prin ratiunea umpluta de cunostinta". -Filoc. III, p. 459,59.

Carti Ortodoxe

Cuprins