POMANA


POMANA

1528. -Pomenile sau pomenirile isi au originea in agape, adica mesele de dragoste crestina care insoteau Sfanta Liturghie, in amintirea Cinei Domnului (Matei 26:26-2); I Cor 11,20-23; Iuda 1,2). Azi ele se fac mai ales la inmormantari, parastase, hramuri, etc. cu care ocazii se fac milostenii in numele raposatilor dragi, ceea ce este o fapta buna atat pentru cei vii cat si pentru cei morti (V. Liturghisirea, Pomenirile). Insa atat clericii cat si mirenii sa bage de seama ca sa nu se faca abuzuri (V. infranarea). Scopul cel bun al agapei sa nu se transforme in mijloc de slava desarta si pacatuire (V. Mandria).

1529. -"Daca cineva ar defaima (ca eustatienii) pe cei ce fac agape cu evlavie si care primesc pe frati intru cinstea Domnului si n-ar voi sa ia parte la ele din dispret sa fie anatema". -Gangra II.

1530. -"Nu se cuvine ca slujitorii clerici sau mireni, cand sunt chemati la agape sa-si aleaga partile cele mai bune din alimente (sa manance sau sa ia acasa) caci aduc defaimare randuielii bisericesti". -Laod. 27.

1531. -"Inlauntrul Bisericilor catedrale sau in cele mici de parohie nu se cuvine a se intinde mesele numite agape si a manca in casa lui Dumnezeu si a asterne cele de odihna" (VI ec. 74) -Laod. 28.

1532. -"Calugarii sa nu mearga la mesele oamenilor mireni nici la adunarile lor, nici cand fac pomenire sfintilor. Iar cand se va intampla vreo nevoie si va veni cineva la manastire si se vor ruga candva, sa cante (rugaciuni) la masa lui, oarecari din calugari, pentru blagoslovenie, acela de nevoie si de va fi vreun staret sa poata si pe altii sa-i foloseasca, si pe dansul nevatamand si fara osanda sa ramana, unul ca acesta poate sa mearga. Iar daca va fi tanar cineva dintre calugari sa nu mearga la masa mirenilor, pentru ca asa nimeni nu se poate pe sine, sa se fereasca de pacostea dracului". -PBG. 69.

Carti Ortodoxe

Cuprins