SMINTEALA


SMINTEALA

1865. -Se numeste sminteala, influienta rea facuta aproapelui prin cuvinte si fapte nelegiuite, prin care aproapele este atras spre pacat. Cu cat cineva este mai invatat si cu un rang mai mare in viata sociala sau slujba bisericeasca, cu atat pacatul este mai mare. "Celui ce i s-a dat mult, mult i se va cere". La sfarsitul veacului Fiul Omului va trimite pe ingerii sai si vor smulge din imparatia lui toate lucrurile, care sunt pricina de pacatuire si pe cei ce savarsesc faradelegea, si-i vor arunca in cuptorul cel de foc" (Matei 13, 4142). "Dar pentru oricine va face sa pacaluiasca pe unul dintre acesti micuti care cred in Mine, ar fi mai de folos sa i se atarne de gat piatra de moara si sa fie aruncat in adancurile marii". "Vai lumii din pricina smintelilor! Fiindca nu se poate sa nu vina prilejuri de sminteala" (Matei 19, 6).

1866.-"Cine sminteste pe altul fara voie, acela se dojeneste ca un neglijent. Crestinul este dator sa fie atent ca sa nu faca sminteala, renuntand chiar la ceea ce ii este lui de folos dupa lege, numai ca sa crute mintea slaba a celui neputincios, (Rom. 14,13-21; I. Cor. 8,13), ba chiar sa se jertfeasca pentru a nu face sminteala ca si cum si-ar taia mana sau piciorul" (Matei 5,29-30).

1867.-"Cand cineva face o fapta buna, pentru slava lui Dumnezeu in conformitate cu legile Lui (Is. 8,12-16; Osea 14, 9; Matei 21, 3345; Luca 2, 34; Rom. 9, 30-33; I. Cor. l, 18), dar se gasesc unii care se smintesc, acela nu trebuie sa tina socoteala de gandurile lor smintite, daca nu poate face altfel, ci sa se roage lui Dumnezeu pentru ei si sa caute sa-i lamureasca, pe cat este cu putinta cei sinceri se vor lumina, iar cei vicleni si incapatanati se vor pierde, ca si iudeii care se sminteau de faptele Mantuitorului" (Ioan 6,41-71).

Carti Ortodoxe

Cuprins