SUPERSTIE


SUPERSTIE

1931. -Superstitiile sunt credinte si practici gresite mostenite din lumea pagana care necunoscand adevarul lui Dumnezeu si nici adevarurile stiintelor naturii si ale vietii au ratacit pe oameni intru nestiinta lor. Orice fel de credinte desarte si superstitioase se canonisesc de Biserica ca si vrajitoria (VI 61,65).

1932. -Si azi mai ales in Moldova in ajunul Craciunului se obisnuieste a se face "turte" subtiri din faina buna numita pe alocuri "pelincile Maicii Domnului" ca o veche ramasita mai mult sau mai putin superstitioasa a carei ideie si apreciere o gasim in canonul Sinodului IV ec.79: "Marturisim ca dumnezeiasca Nastere cea din fecioara a fost fara lehuzie si ca a rasarit fara samanta, lucru pe care il propovaduitii la intreaga turma, indrumam spre indreptare pe cei ce din nestiinta fac ceea ce nu trebuie. De aceea, intrucat unii dupa sfanta zi a Nasterii lui Hristos Dumnezeul nostru, se nevoiesc a fierbe semidale pe care le impartesc intre dansii sub cuvant ca cinstesc lehuzia Maicii Domnului (Preacurate) poruncim ca nimic din aceasta sa nu se mai faca de catre credinciosi, caci acest lucru nu-i spre cinstea Fecioriei care a nascut trupeste mai presus de minte si de cuvant pe Cuvantul cel neinchipuit, judecind si insemnand nasterea ei cea nespusa in chip obisnuit si dupa a noastra intelegere. Deci, daca cineva de acum inainte se va afla facand una ca aceasta de va fi cleric sa se cateriseasca iar de va fi laic sa se afuriseasca". -IV ec. 79.

1933. -"Caci diavolul voieste sa dobandeasca ceva dintr-acea lege care este vrajmasa lui, au nu stii ca paganul nu se bate cu oamenii lui ci se bate cu oamenii blagocestivi sau cu inselaciuni sau cu daruri, sau mite sau cu vrajmasii sau cu razboi pe fata, umbla de iscodeste in toate zilele sa dobandeasca si sa biruiasca paganul pe blagoceslivul; asa si diavolul cu ai sai oameni si cu cei ce sunt in voia lui nu se pate cu dansii nici poarta vreo grija de dansii ca sunt toti ai lui, iar cu cei ce sunt straini, iar nu ai lui, cauta pe toate caile sa-i dobandeasca si sa poata sa-i aduca in ceata lui". -ILT, p. 367.

1934. -Superstitii sunt: -Nu este bine sa maturi prin casa seara. Nu este bine sa dai foc imprumut. Sa nu coase vinerea. Sa puna potcoave de cai la usa pravaliei pentru a aduce musterii si noroc. Sa tina joile de dupa Pasti. Sa poarte in portofel o moneda care aduce noroc si parale. A purta diferite obiecte ca talisman. Sa taie drumul preotului, s.a. -Toate acestea sunt fapte care dau dovada de necredinta. Ba unii indraznesc sa ghiceasca cu cheia Bisericii, cu psaltirea si cu alte obiecte sfinte ca niste speculanti de cele sfinte si necredinciosi: "Acestia cred ca pot sa bea totodata si paharul demonilor si al Domnului Iisus si sa ia parte si la masa Domnului si la masa dracilor", (i Cor. 10,21).

Carti Ortodoxe

Cuprins