Ultimele zile ale lui Tobit si ale lui Tobie.

 • 1. Asa s'au incheiat cuvintele de lauda ale lui Tobit.
  Is 3:8

 • 2. Si a murit in pace la varsta de o suta doisprezece ani si a fost ingropat cu cinste in Ninive. Saizeci si doi de ani avea cand a fost lipsit de vedere, iar dupa ce si-a recapatat vederea a trait din belsug si a facut milostenii. Si n'a incetat sa-L binecuvinteze pe Dumnezeu si sa-I laude slava.

 • 3. Fiind pe patul mortii, l-a chemat pe Tobie, fiul sau, si i-a dat porunci: "Fiule - i-a zis -, ia-ti copiii

 • 4. si fugi in Media, caci eu cred in cuvantul pe care Dumnezeu l-a grait asupra Ninivei prin Naum; 1 totul se va petrece si va veni asupra Asiriei si Ninivei; tot ce-au spus profetii trimisi de Dumnezeu, totul se va intampla, nimic din cuvintele lor nu va lipsi, totul va veni la vremea sa. In Media e mai multa adapostire 2 decat in Asiria si''''n Babilon. Eu, unul, stiu si cred ca tot ceea ce a spus Domnul se va plini si se va petrece; din cele ce s''''au profetit nu va cadea nici un cuvant. Fratii nostri care traiesc in tara lui Israel vor fi cu totii imprastiati si dusi in robie, departe de tara lor cea buna. Toata tara lui Israel va fi pustie, Samaria si Ierusalimul se vor pustii, templul lui Dumnezeu va fi cuprins de tristete si va fi ars pentru o vreme. 3
  Naum 3:7, Sof 2:15, Mt 23:38

 • 5. Dar Dumnezeu va avea iarasi mila de ei, Dumnezeu ii va intoarce in tara lui Israel, iar ei vor rezidi templul - totusi, nu cum a fost cel dinainte -, asteptand plinirea vremilor hotarate. 4 Dupa aceea se vor intoarce toti din robie si vor rezidi, cu fruntea sus, Ierusalimul, iar templul lui Dumnezeu va fi rezidit, dupa cum au spus in aceasta privinta profetii lui Israel.
  Ezr 3:8, Ezr 6:15, Is 2:2, Sof 2:11, Za 8:8, Lc 21:24

 • 6. Toate neamurile lumii intregi, toate se vor intoarce [la Dumnezeu] si cu adevarat se vor teme de Dumnezeu. Toate isi vor parasi idolii care le-au facut sa rataceasca in mincinoasa lor ratacire, si ele intru dreptate Il vor binecuvanta pe Dumnezeul vecilor.
  Sof 2:11, Za 13:2

 • 7. Toti fiii lui Israel care se vor mantui in aceste zile - intru adevar aducandu-si aminte de Dumnezeu - se vor aduna din nou; ei vor veni la Ierusalim si pe totdeauna vor locui fara grija in tara lui Avraam, aceea care le va fi redata. Acolo se vor veseli cei ce intr'adevar Il iubesc pe Dumnezeu, dar cei ce savarsesc pacat si nedreptate vor pieri de pe fata pamantului.

 • 8. Si acum, copiii mei, va poruncesc: Slujiti-L pe Dumnezeu cu credinciosie si faceti ceea ce Ii este Lui bineplacut. Pe copiii vostri sa-i indatorati sa faca dreptate si milostenie, sa-si aduca aminte de Dumnezeu si'n toata vremea sa-I binecuvinteze numele, intru adevar si cu toata puterea lor.
  Dt 6:13, Ios 24:14, 1Rg 7:3

 • 9. Si acum, tu, copilul meu, iesi din Ninive, sa nu ramai aici. In ziua in care o vei fi ingropat pe mama ta alaturi de mine, nu zabovi in hotarele [acestei cetati]. Eu vad ca'n ea se afla multa nedreptate si ca'n ea se petrece multa inselaciune fara ca cineva sa roseasca.
  Dt 6:13, Ios 24:14, 1Rg 7:3

 • 10. Vezi, copilul meu, tot ceea ce Nadab i-a facut lui Ahicar, cel care l-a crescut. 5 N'a fost el aruncat de viu in pamant? Dar Dumnezeu i-a aruncat nelegiuirea'n fata; Ahicar a iesit la lumina, in timp ce Nadab a intrat in intunericul cel vesnic, de vreme ce el a cautat sa-l ucida pe Ahicar. Facand milostenie, acesta a scapat din cursa mortii pe care i-o intinsese Nadab, in timp ce Nadab a cazut in cursa mortii, care l-a nimicit.

 • 11. Asa ca, dragii mei copii, vedeti ce roade aduce milostenia si ce roada aduce nedreptatea: aceasta ucide. Iata insa ca sufletul meu slabeste...". Ei l-au asezat pe pat, iar el a murit. Si l-au ingropat cu cinste.

 • 12. Cand i-a murit mama, Tobie a ingropat-o alaturi de tatal sau. Apoi, el, ca si femeia sa, a plecat in Media si a locuit in Ecbatana, impreuna cu Raguel, socrul sau.

 • 13. Batranetea lor [a socrilor sai] a inconjurat-o cu cinste si i-a ingropat in Ecbatana Mediei. Si a mostenit casa lui Raguel si pe aceea a lui Tobit, tatal sau.

 • 14. A murit la varsta de o suta saptesprezece ani, incarcat de slava. 6

 • 15. Inainte de a muri a aflat ca Ninive fusese daramata si i-a vazut, adusi in Media, pe robii plecati din ea, adusi in robie de catre Ahiacar, regele Mediei. 7 Si L-a binecuvantat pe Dumnezeu pentru tot ceea ce El le facuse fiilor Ninivei si Asiriei. Inainte de a muri s'a bucurat de soarta Ninivei si L-a binecuvantat pe Domnul Dumnezeu in vecii vecilor. Amin.

Biblia Ortodoxa