Razbunarea Iudeilor.

 • 1. In ziua aceea, regele Artaxerxe i-a dat Esterei tot ce-i apartinea potrivnicului Aman. Si l-a chemat regele pe Mardoheu - caci Estera ii spusese ca-i este ruda.

 • 2. Si regele si-a scos inelul - pe care-l luase de la Aman - si i l-a dat lui Mardoheu; iar Estera l-a pus pe Mardoheu peste toate cate avusese Aman.
  Fc 41:42, Est 3:10

 • 3. Si din nou i-a vorbit regelui si i-a cazut la picioare si i s'a rugat sa inlature nedreptatea lui Aman si tot ceea ce facuse el impotriva Iudeilor.

 • 4. Atunci regele si-a intins asupra Esterei sceptrul de aur, iar Estera s'a ridicat si a sezut langa rege.
  Est 4:11

 • 5. Si a zis Estera: "Daca regele crede ca e bine si daca eu am aflat bunavointa [in ochii sai], sa fie trimisa o porunca prin care scrisorile trimise de Aman sa fie anulate - cele scrise pentru nimicirea Iudeilor din regatul tau.

 • 6. Caci - nu-i asa? - cum as putea eu sa ma uit la necazul poporului meu, si cum as putea sa raman vie cand neamul meu piere?"
  Ps 36:38

 • 7. Atunci regele a zis catre Estera: "De vreme ce ti-am dat - si de bunavoie ti-am daruit - tot ceea ce avea Aman, si de vreme ce l-am spanzurat fiindca isi ridicase mana impotriva Iudeilor, ce mai vrei de la mine?

 • 8. Daca va place, scrieti si voi in numele meu si pecetluiti cu inelul meu; caci tot ceea ce se scrie din porunca regelui si e pecetluit cu inelul meu nu poate sa cunoasca impotrivire".
  Dn 6:9

 • 9. Gramaticii au fost astfel chemati in cea de a treia luna, adica Sivan, in ziua a douazeci si treia, in acelasi an; si li s'a scris Iudeilor ceea ce li se poruncise guvernatorilor si capeteniilor satrapilor, din India pana'n Etiopia, in o suta douazeci si sapte de satrapii, dupa tinutul si limba fiecareia;
  Est 3:12

 • 10. s'a scris in numele regelui si s'a pecetluit cu inelul sau, iar scrisorile au fost trimise prin stafete;

 • 11. le-a poruncit ca in fiecare cetate sa traiasca dupa legile lor, sa-i ajute si pe altii [sa faca la fel], iar cu vrajmasii lor sa faca dupa cum le este voia 1

 • 12. intr'o singura zi in tot regatul lui Artaxerxe, si anume in ziua a treisprezecea din luna a douasprezecea, adica Adar. 2
  Est 3:13

 • 13. Iata copia scrisorilor cu porunca: 3

  "Marele rege Artaxerxe catre guvernatorii tarilor din cele o suta douazeci si sapte de satrapii, din India pana''n Etiopia, si catre cei ce cu credinciosie ii sunt supusi: Salutare!
  Multi din cei rasplatiti cu cinste prin nemarginita bunatate a binefacatorilor lor ajung de se trufesc peste masura si cauta sa le faca rau nu numai supusilor nostri, ci, mai mult, neputandu-si satura mandria, se silesc sa unelteasca si impotriva binefacatorilor lor, pierzand nu numai recunostinta omeneasca, dar, semetindu-se si inaltandu-se cu bunurile pe care le au, cred ca pot fugi si de certarea lui Dumnezeu, Cel ce pe toate pururea le vede. Si de multe ori se intampla ca aceia pe care stapanitorul i-a facut mai apropiati si mai de credinta - incredintandu-le chiar carma regatului - i-au varat in foarte mari primejdii chiar pe stapanii lor, cautand a se folosi de ei spre a-si acoperi nedreptatile, mergand pana la a varsa sange nevinovat. Ei insala mintea stapanitorilor lor - care nu stiu ce e inselaciunea - si amagesc intelepciunea prin viclenie si minciuni. Acest lucru este dovedit si de povestirile vechi, precum am aratat, si de cele ce se intampla sub ochii nostri, cum ca, prin relele indemnuri ale unora, bunavointa regilor se intoarce spre rau. De aceea avem noi grija ca intre toti oamenii din regatul nostru sa fie pazita pacea, neluand in seama invinuirile cu care unii se straduiesc sa ne insele si cumpanind cele ce se aduc in fata ochilor nostri si cercetandu-le cu blanda socotinta.
  Iata, il avem in vedere pe Aman, fiul lui Hamadata Macedoneanul 4, strain de neamul Persilor si mult deosebit fata de chipul nostru bland de a carmui, pe care noi l-am primit ca pe un strain. Si devenindu-ne apropiat, s''a invrednicit de nemarginita noastra iubire de oameni pana intr''atat, incat sa fie numit parintele nostru si sa fie de catre toti cinstit ca al doilea dupa cel de pe tronul regesc. Dar el intr''atat s''a inaltat intru semetie, incat a vrut sa ne rapeasca si regatul, si viata; caci prin multe minciuni si uneltiri a cerut sa fie nimicit nu numai Mardoheu, izbavitorul nostru si marele facator de bine, dar si pe neprihanita partasa la regalitatea noastra, Estera, impreuna cu tot neamul lor. El gandea ca daca-i va ucide pe ei, atunci noi vom ramane singuri, iar regatul Persilor sa le fie dat Macedonenilor.
  Iar noi am aflat ca Iudeii - pe care cel-de-trei-ori-spurcat ii osandise la moarte - nu sunt raufacatori, ci traiesc dupa legi drepte si sunt fii ai Preainaltului si Preamarelui Dumnezeu-Cel-Viu, Cel ce prin bunavointa Sa ne-a dat noua si stramosilor nostri regatul. Asadar, nu veti asculta de scrisorile trimise de catre Aman, fiul lui Hamadata, cel care, din pricina rautatii sale, a fost spanzurat, impreuna cu toata familia lui, in fata portilor cetatii Suza - Dumnezeu Atottiitorul dandu-i grabnic osanda pe care o merita. Iar copia acestei scrisori s''o vestiti cu larga deschidere in fiecare loc si sa-i lasati pe Iudei sa traiasca dupa datinile lor si sa-i ajutati ca in cea de a treisprezecea zi a lunii a douasprezecea, adica Adar, sa se apere de cei ce li s''ar ridica impotriva la vreme de primejdie. Fiindca aceasta zi, care era sa fie spre nimicirea neamului celui ales de Atotputernicul Dumnezeu, Acesta le-a facut-o zi de bucurie. De aceea, si voi s''o tineti printre sarbatorile voastre de seama si s''o praznuiti in toata desfatarea, pentru ca, atat acum cat si dupa aceea, sa va fie spre mantuire, voua si celor ce le sunt apropiati Persilor; dar celor ce uneltesc impotriva noastra sa le fie amintirea pieirii lor.
  Si fiecare cetate sau tara in care nu se face asa, aceea in urgie sa piara de sabie si de foc si sa fie nu numai neumblata de oameni, ci si de-a pururi dezgustatoare pentru fiare si pasari.
  - Copiile [acestei scrisori] sa fie puse la vedere in tot regatul, iar Iudeii sa fie gata ca in ziua aceasta sa-si loveasca dusmanii".
  Est 3:13

 • 14. Atunci calaretii au iesit degraba sa indeplineasca porunca regelui; porunca a fost vestita si in cetatea Suza.

 • 15. Iar Mardoheu a iesit imbracat in vestmant regesc, cu coroana de aur si diadema de vison; si poporul din Suza a vazut si s'a veselit.

 • 16. Iar Iudeilor li s'a facut lumina si veselie
  2Rg 22:29, Ps 111:4

 • 17. prin cetati si prin tari, oriunde a ajuns porunca aducatoare de bucurie si veselie; desfatare si veselie pentru Iudei. Si multi dintre pagani se taiau imprejur si deveneau Iudei de frica Iudeilor.
  Ps 63:10

Biblia Ortodoxa