Aman unelteste impotriva Iudeilor.

 • 1. Dupa acestea, regele Artaxerxe i-a dat o mare cinstire lui Aman, fiul lui Hamadata Agaghitul 1, din tara Agag, si i-a inaltat scaunul mai presus decat ale tuturor prietenilor sai. 2
  Est 5:11, Est 6:6, Pr 16:20

 • 2. Si toti curtenii i se inchinau, caci asa poruncise regele sa se faca; dar Mardoheu nu i se inchina. 3

 • 3. Atunci curtenii i-au zis lui Mardoheu: "Tu de ce nu asculti de porunca regelui?"
  Dn 3:12,

 • 4. Asa ii spuneau in fiecare zi, dar el nu le dadea ascultare. Atunci i-au spus lui Aman ca Mardoheu se impotriveste poruncii regelui; Mardoheu insa le spusese ca e iudeu. 4

 • 5. Si daca Aman a inteles ca Mardoheu nu i se inchina, a fost cuprins de mare manie

 • 6. si si-a pus in gand sa-i nimiceasca pe toti Iudeii de sub stapanirea lui Artaxerxe.

 • 7. Iar in cel de al doisprezecelea an al domniei lui, 5 Artaxerxe a facut sfat si a aruncat sorti 6, pentru zile si luni, pentru ca neamul lui Mardoheu sa fie nimicit intr''''o singura zi; si sortul a cazut pe ziua a treisprezecea 7 a lunii Adar.
  Est 9:24

 • 8. Si i-a grait regelui Artaxerxe, zicand: "Este un neam risipit printre neamuri in toata imparatia ta; legile lor sunt altfel decat ale tuturor celorlalte neamuri, iar ei nu asculta de legile regelui; daca regele ii lasa asa, nu-i foloseste la nimic.

 • 9. Daca regele crede ca e bine, sa dea porunca pentru nimicirea lor; iar eu voi varsa in vistieria regelui zece mii de talanti de argint".
  Est 4:7

 • 10. Atunci regele si-a scos inelul si l-a pus in mana lui Aman, pentru ca acesta sa pecetluiasca porunca scrisa impotriva Iudeilor.
  Fc 41:42, Est 8:2

 • 11. Si i-a zis regele lui Aman: "Argintul tine-l pentru tine, iar cu neamul [Iudeilor] fa cum vrei!"

 • 12. In cea de a treisprezecea zi a lunii intai au fost chemati gramaticii regelui, iar acestia au scris, dupa cum le-a poruncit Aman, catre capeteniile ostirilor si catre guvernatorii din toate tarile, din India pana in Etiopia, catre cele o suta douazeci si sapte de tari, catre carmuitorii neamurilor in limba fiecaruia, in numele regelui Artaxerxe.
  Est 8:9

 • 13. Si [porunca] a fost trimisa prin stafete 8 in tot regatul lui Artaxerxe in prima zi a lunii a douasprezecea - adica luna Adar - sa nimiceasca de istov neamul Iudeilor si sa le jefuiasca averile.

  Iata copia scrisorii: 9

  "Marele rege Artaxerxe, asa scrie catre guvernatorii si slujitorii de sub conducerea lor din cele o suta douazeci si sapte de tari, din India pana in Etiopia, care se afla sub stapanirea lui:

  Stapanind eu peste multe neamuri si dobandind putere asupra lumii intregi, eu (fara sa ma trufesc cu semetia slavei, ci mai degraba carmuind cu blandete si liniste) am vrut sa fac viata supusilor pururea netulburata, pazind regatul meu in pace si usor de strabatut de la un hotar pan'''' la altul, statornicind pacea dorita de toti. Dar cand eu i-am intrebat pe sfetnicii mei despre felul in care am putea aduce aceasta la indeplinire, atunci Aman - care e vestit la noi prin intelepciune si se bucura neclintit de bunavointa noastra, si care a dovedit cea mai deplina credinciosie, fapt pentru care a dobandit si cinstea de a sedea in al doilea loc dupa rege - ne-a aratat ca prin toate neamurile lumii s''''a amestecat un popor vrajmas, potrivnic legilor tuturor popoarelor, care necontenit nesocoteste poruncile regelui, in asa fel incat carmuirea noastra sa nu se poata intemeia fara sminteala.

  Asadar, dandu-ne seama ca numai acest neam, el singur, pururea se impotriveste omenirii intregi, ca aduce un fel de a fi potrivnic oricarei legi si, pururea impotrivindu-se lucrarilor noastre, face cele mai mari nelegiuiri, in asa fel incat regatul nostru sa nu ajunga a fi bine intocmit, am poruncit ca toate persoanele care v''''au fost aratate in scrisorile lui Aman - pus de noi peste trebile obstesti si al nostru al doilea parinte - sa fie''''ntru totul nimicite, cu femeile si copiii lor, prin sabia vrajmasilor lor, fara nici o mila sau crutare, in cea de a treisprezecea zi 10 a lunii a douasprezecea, adica luna Adar a acestui an, in asa fel incat acesti potrivnici de ieri si de azi sa fie cu de-a sila aruncati in iad intr''''o singura zi, pentru ca in viitor sa nu ne mai impiedice sa ducem pana la sfarsit o viata pasnica si netulburata".
  Est 8:12-13, Est 9:1

 • 14. Copiile acestei scrisori s'au facut cunoscute in fiecare tara; si porunca li s'a dat tuturor neamurilor sa fie gata pentru ziua aceea.

 • 15. Treaba era grabita la Suza. Si'n timp ce regele si Aman se asterneau pe baut, cetatea era in fierbere.
  Est 4:8, Pr 31:5

Biblia Ortodoxa