Chilieni


Chilieni

Satul Chilieni apartine municipiului Sfantu Gheorghe si este situat la marginea vestica a Campului Frumos, pe malul stang al Oltului, pe DN 12.

Vestigii arheologice. La capatul sudic al satului - azi suburbie a municipiului Sfantu Gheorghe, este o asezare din epoca bronzului, cultura Wietenberg, suprapusa de o alta asezare de tip Cerneahov-Santana de Mures, cu locuinta dreptunghiulara, urme de pari si cuptor de redus minereu de fier, datata de o moneda de argint a imparatului Constantius II in sec. IV. Pe malul stang al Oltului, cu prilejul sapaturilor executate in 1891, s-au gasit diferite materiale, resturi de vetre, precum si zece urne funerare ce aveau depuse in ele cenusa, oase umane calcinate si cutite de fier (sec. I i. Hr.-I d. Hr.?).

In alte puncte neprecizate s-au gasit doua rasnite si doua fusaiole din a doua epoca a fierului. Dupa B. Orbán, un drum roman ar trece pe deasupra satelor Chilieni si Coseni, prin "Campia frumoasa", numit de popor "Drumul sasilor", care ar fi putut sa lege castrele Risnov si Bretcu sau Olteni. Asezarii medievale din sec. XIII ii apartine o locuinta dreptunghiulara cu urme de pari, cu vatra rotunda si suprafata lutuita. Prima atestare documentara: 1334, sacerdos de Kylien. Denumiri istorice romanesti: 1787, Kiléná (Chilena); 1850, Kilina (Chilina); 1854, Chilieni. In conscriptia romanilor din Chilieni, din 1699, figureaza urmatorii capi de familie: Raduly Serban, Szocs Mihaly, Olah Istvan, Dragany, Miklos Opre, Olah Miklos, Zernyesti Dragomer, Vajna Janos, Todor Janos. Asadar un roman avea in sat mestesugul de blanar (szocs).

Conscriptia urbariala din 1820 consemneaza si pe juratii romani ai satului: Bunya David, Hángár István, Bortsa János, precum si pe urmatorii locuitori ce purtau antroponime romanesti: Joannes Bortsa, Stephanus Hángár, Joannes Fula, Andreas Dragits, Stephanus Borcsa, Georgius Isák, Stephanus Kozma, Josephus Vaszi, Vid. Michaeli Fogarasi, Anna Vaszi, Tresia Nika, Moses Borcsa, Georgius Fula, David Nika, Georgius Bába, Franciscus Bába, Joannesz Vaszi, Bukur Bortsa, Dávid Bunya, Elias Szávuly. In conscriptia familiilor si a sufletelor de rit neunit din filia Chilieni apartinatoare parohiei Chichis, din 1835, sunt cuprinse 19 familii cu 69 de suflete: Fulea, Hangar, Monariu, Borcea, Bunea, Baba, Santa, Horvat, Drocea, Olah si Vasi. Istoricul Ion I. Russu a identificat urmatoarele antroponime romanesti pe epitafele cimitirului din Chilieni: Boga Denes, Bogyo Agnes, Bokor Gezane, Fula Emma, Dancs Laszlo, Fula Gyorgy, Fula Giorgyne, Juga, Mark Antal, Olah, la fel Raduly, Varza Maria etc. La randul sau, Sabin Opreanu mentioneaza urmatoarele nume romanesti in Chilieni: Baba, Balint, Boicsa, Dinu, Dani, Fula, Cricsa, Komsa, Nika, Plugar.

Despre vechea biserica romaneasca din localitate, in lipsa documentelor, ne vorbeste recenta descoperire facuta in timpul executarii lucrarilor la biserica unitariana din localitate. Sub straturile succesive de tencuiala s-a gasit pictura originala de factura bizantina, iar intr-o nisa, obiecte de cult ortodoxe. La inceputul sec. al XIX-lea este mentionata documentar biserica ortodoxa din Chilieni. In 1857, Pretura de cerc din Sfantu Gheorghe, "partizana reformatilor", impiedica obstea romaneasca din Chilieni sa-si foloseasca cimitirul (progada), fara "nici o judecata", ci numai prin "silnicie". In ultimii ani, credinciosii din Chilieni apartin parohiei Sfantu Gheorghe II. Prin stradania si efortul material ale preotului paroh Ioan Cucu si ale altor binefacatori, intre anii 1998-2000, in vechiul cimitir ortodox s-a ridicat o biserica cu hramul "Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul" si o troita ortodoxa. Biserica a fost pictata in anul 2000 de catre Vasile Silaghi. In 1883-1885, Academia Romana publica Doine si strigaturi din Ardeal, printre localitatile studiate fiind si Chilieni. Cel care a cules folclor romanesc, la rugamintea profesorului sau, Andrei Barseanu, a fost Ioan Urzica, elev la Liceul "Andrei Saguna" din Brasov. In volum apar 10 strigaturi, o doina si un cantec culese din Chilieni in 1868. In perioada interbelica a functionat scoala mixta cu sectie in limba romana. Cercul ASTRA din localitate avea local propriu pentru organizarea manifestarilor culturale. In duminica de 24 mai 1936, la Chilieni s-au sfintit troita si clopotul, in prezenta "mecenatilor" tineri elevi si profesori ai Scolii normale de baieti din Carei.

Carti Ortodoxe

Cuprins