Neoliticul mijlociu


Neoliticul mijlociu 

Formarea si evolutia neoliticului mijlociu in zona Carpatilor Rasariteni este putin cunoscuta, din lipsa unor cercetari mai ample. Asa cum se prezinta lucrurile astazi, acest proces ar fi ca rezultat al unei migratii din zonele nordice si nord-estice, determinata de purtatorii culturii ceramicii lineare cu note muzicale.

Cele mai importante si mai extinse cercetari din Moldova sunt cele de la Tarpesti, Glavanesti Vechi, Traian, Mihoveni s.a. In Transilvania, asemenea descoperiri apar mai ales in zonele invecinate (la Rupea, Bancu, Harman), dar si spre zonele centrale, la Cipau, Moresti, Turdas. In judetul Harghita, descoperiri sunt semnalate la Bancu, iar in Covasna la Turia .

In zona centrala a Transilvaniei, in vecinatatea orasului Targu Mures, sunt doua genuri de comunitati: unele liniare cu note muzicale la Cipau, Gligoresti si Moresti; altele cu ceramica pictata la Zaul de Campie, apartinand complexului cultural Cluj-Cheile Turzii - Lumea Noua-Iclod, ambele fiind contemporane, dar apartinand altor cercuri culturale: unul local, celalalt central european, zona culturala de care tin, acum, descoperirile din Moldova, centrul si estul Transilvaniei (ceramica cu note muzicale).

Carti Ortodoxe

Cuprins