Cechesti


Cechesti

Satul Cechesti apartine comunei Avramesti si este situat pe malul paraului Goagiu, in microzona Valea Goagiului (care se intalneste la nord de Cristuru Secuiesc), la o altitudine de 400-407 m si la 3 km nord de Cristuru Secuiesc, pe DJ 136.

Vestigii arheologice. Pe teritoriul satului, cele mai vechi fragmente ceramice dateaza din epoca bronzului tarziu si inceputul epocii fierului. Cercetarile au dat la iveala si urme de locuire dacica. Materialul gasit este datat in faza tarzie a epocii dacice si contine: vase lucrate cu mana, ornamentate cu alveole si butoni, vase modelate cu roata (cea mai mare parte), de culoare cenusie sau rosie, provenind de la strachini, cani cu fund inelar, capace, ornamentate prin lustruire cu motivul braduletului sau cu linii dispuse in retea, farfurii, cani, capace, decorate cu motive in forma de brad si o greutate de forma conica, perforata (sec. I i. Hr.-I d. Hr.). Tot in vatra satului s-au descoperit fragmente ceramice apartinand culturilor Santana de Mures, si Wietenberg, un topor de piatra, perforat, o moneda de bronz de la Faustina Iunior (175 d. Hr.) si fragmente ceramice din secolul IV. Din epoca migratiilor provin: fragmente ceramice, fusaiole, fibula de bronz etc.

Prima atestare documentara: 1567, Chijekeffalwa.

Denumiri istorice romanesti: 1787, Csehu [Cehu]; 1830, Csekefalou [Cechefalau]; 1850, Csekefaleu [Cechefalau]; 1854, Cechefalva.

In anul 1937, la scoala primara din localitate era invatator Vasile Stiuca.

Carti Ortodoxe

Cuprins